Home / U FOKUSU / PENTAGON SE SPREMA ZA RAT SA RUSIJOM: SAD razmeštaju tenkove, teško naoružanje i vojsku u istočnoj Evropi i baltičkim zemljama!

PENTAGON SE SPREMA ZA RAT SA RUSIJOM: SAD razmeštaju tenkove, teško naoružanje i vojsku u istočnoj Evropi i baltičkim zemljama!

amerika-sad-vojska

Pentagon je spreman da skladišti borbene tenkove i pešadijska vozila, kao i drugo teško naoružnaje za više od 5.000 vojnika u nekoliko baltičkih zemalja, “sa ciljem da odvrati moguću rusku agresiju u Evropi“, piše “Njujork tajms”.

Pozivajući se na američke i zvaničnike saveznika SAD, list je naveo da će u slučaju da se predlog odobri, to biti prvi od haldnog rata, da SAD stacioniraju tešku vojnu opremu u novim članicama NATO u istočnoj Evropi, koje su nekada bile deo Sovjetskog Saveza.

nato- vojska- usa- sad

Očekuje se da će predlog odobriti američki sekretar odbrane Eš Karter i Bela kuća pred sastank NATO ministara u Briselu, ovog meseca, navodi list, pozivajući se na visoke funkcionere, prenosi Rojters.

Predlog predviđa da oprema dovoljna za oko 150 vojnika bude uskladištena u svakoj od tri baltičke države – Litvaniji, Letoniji i Estoniji, dok će oprema dovoljna za potrebe bataljona od oko 750 vojnika biti stacionirana u Poljskoj, Rumuniji, Bugarskoj i možda Mađarskoj.

(Tanjug)

Check Also

POTEZ POSLE KOG ZA SEVERNU KOREJU NEMA POVRATKA, A AMERIKA BAŠ TO SPREMA: „Ako učinite taj korak, smatraćemo to objavom rata!“

Severna Koreja saopštila je danas da će bilo kakvu pomorsku blokadu smatrati činom rata, javlja …