Home / U FOKUSU / POČELO „MAKEDONSKO PROLEĆE“: Zapaljeni „majdani“ u osam gradova! (VIDEO)

POČELO „MAKEDONSKO PROLEĆE“: Zapaljeni „majdani“ u osam gradova! (VIDEO)

Više hiljada ljudi okupilo se večeras u Skoplju pred makedonskim parlamentom na mirnom protestu zbog policijske brutalnosti, a zgradu obezbeđuje policijski kordon, javlja televizija Nova.

makedonija- protesti- demonstracije- policija

Kako navodi Nova, to je četvrta lokacija u makedonskoj prestonici pred kojom je večeras demonstrante dočekao policijski kordon.

Studenti, srednjoškolci, aktivisti, roditelji sa decom, penzioneri trenuutno pred Sobranijem skandiraju „ostavka, ostavka”, a policajcima upućuju pitanja „Imate li i vi decu” i „Koga branite?”.

Protest je miran, a prate ga brojne domaće novinarske ekipe, ali i mediji iz inostranstva.

Demonstranti su prethodno bili sprečeni da protestuju ispred Vlade, Ministarstva unutrašnjih poslova, zgrade u kojoj živi premijer Nikola Gruevski.

makedonija- protesti- demonstracije- policija 1

I tamo ih je sačekao kordon specijalne policije koja nije puštala ni ljude koji žive u blizini pa ni one koji su krenuli u obližnju bolnicu da prođu, navodi Nova.

Mogli su da se čuju povici „Pustite nas, želimo da prijavimo ubistvo”, aludirajući na ubistvo Martina Neškovskog.

Deo srednjoškolaca koji protestuju ispred Ministarstva obrazovanja se priključio demonstrantima.

Predstavnici studentskog plenuma koji podržava građanske proteste su najavili da će večeras u 23 časa blokirati bulevar kod biblioteke „Braća Miladinović” u znak protesta zbog, kako su naveli, policijske brutalnosti od pre tri dana kada su specijalci upali u čitaonicu i tukli studente.

U Skoplju je večeras počeo četvrti po redu protest protiv policijske brutalnosti, a demonstracije se održavaju u još osam makedonskih gradova, javili su lokalni mediji.

 

protesti- demonstranti- pozar

Osim u Skoplju, demonstracije se održavaju u Bitolju, Prilepu, Strumici, Kavadarcima, Kumanovu, Ohridu, Štipu i Svetom Nikoli.

Protesti u ostalim gradovima su, takođe, mirni, javljaju makedonski mediji.

Građani su započeli proteste u utorak uveče, nakon što je najuticajniji opozicioni Socijaldemokratski savez Makedonije obelodanio da je mladića Martina Neškovskog do smrti pretukao policajac na dužnosti.

Pogledajte video:

(Tanjug)

 

Check Also

SKOPLJE DALO ZELENO SVET! SRBIJA ĆE BITI OPKOLJENA..

Na 130. sednici vlade Republike Severne Makedonije odobrena je realizacija vojne vežbe „Odlučan udarac“ koju …