Home / U FOKUSU / Pol Krejg Roberts: „Sada su svi aduti u rukama Moskve i Pekinga, a ne Vašingtona!“

Pol Krejg Roberts: „Sada su svi aduti u rukama Moskve i Pekinga, a ne Vašingtona!“

Godina 2015. može biti prelomna za formiranje nove međunarodne ravnoteže – ocenio je Pol Krejg Roberts, američki politikolog koji je u vreme vladavine Ronalda Regana bio savetnik ministra finansija SAD.

pol-krejg-roberts

Pri tom je predočio Vašingtonu: svet će se razvijati u znaku geopolitičke alijanse Rusije i Kine u čijim rukama će se nalaziti budućnost svetske politike.

„Ako Rusija i Kina budu preduzele dalekovide ekonomske mere – 2015- ta ima šanse da bude dobra godina. Izgleda da Moskva planira da da nađe strateške i ekonomske tačke ukrštanja sa azijskim državama i da pri tom ignoriše provokacije Zapada. Realizacija takve politike – uveren je Krejg Roberts – izuzetno je perspektivna i potpuno racionalna u kontekstu ukupnih međunarodnih okolnosti“.

„Sada su svi aduti u rukama Moskve i Pekinga, a ne Vašingtona“ – ocenio je Krejg Roberts.

On je posebno ukazao da su Kina i Rusija i za realizaciju finansijskih projekata jer su „zapadna finansijska tržišta zasnovana na manipulacijama, a nd na fundamentalnim ekonomskim pokazateljima“.

U „dalekovide ekonomske mere“ koje preporučuje Pekingu i Moskvi, Krejg Roberts je svrstao: razvoj alternativnih SWIFT-sistema za finansijske transakcije, formiranje nacionalnih platnih sistema i što skorije formiranje banke BRIKS-a. Te mere su u stanju da devalviraju dolar i valute  koje su uključene u održavanje njegove vrednosti.

Budu li Kina i Rusija išle tim putem – ne samo da će ubrzati sopstveni industrijski razvoj, nego će – procenio je krejg Roberts – još i učiniti nefunkcionalnim zapadni ekonomski sistem.

Pošto Brisel i Vašington ekonomski atakuju Moskvu, ona ima pravo – naglasio je Krejg Roberts – da saopšti da je Zapad lišava mogućnosti da plaća dugove evropskim bankama. Taj scenario bi naneo znatnu štetu evropskim bankama.

Američki ekspert je ukazao da moskva ima na raspolaganju i pravo da prestaje da prodaje gas zemljama članicama NATO, a to bi – po njegovim računicama – dovelo do kolapsa evropske industrije, do bankrotstava i povećanja nezaposlenosti.

„Ruska i kineska država – zaključio je Krejg Roberts – potpuno su svesne opasnosti koju za njihov suverenitet predstavljaju ambicije Vašingtona. Ali, upravo savez Medveda i Zmaja poništava san keokonzervativaca o hiljadugodišnjoj američkoj hegemoniji. Ne postoji ni strategija, ni oružje pomoću kojeg bi se u skorijoj budućnosti mogao naneti ozbiljan udar po tom moćnom duetu ekonomija u razvoju“.

(Fakti)

Check Also

SKOPLJE DALO ZELENO SVET! SRBIJA ĆE BITI OPKOLJENA..

Na 130. sednici vlade Republike Severne Makedonije odobrena je realizacija vojne vežbe „Odlučan udarac“ koju …