Home / U FOKUSU / POTPISANI UGOVORI: „Južni tok“ ipak kroz Srbiju.. Evo šta se zaista dešava…

POTPISANI UGOVORI: „Južni tok“ ipak kroz Srbiju.. Evo šta se zaista dešava…

juzni- tok

Gasprom je tokom poslednjeg meseca potpisao mape puta s Bugarskom, Srbijom i Mađarskom o razvoju gasovoda za isporuke gasa iz budućeg drugog kraka Turskog toka.

Time faktički reanimira Južni tok, ali četiri puta manjeg kapaciteta, piše moskovski dnevnik Komersant.

List navodi da će, iako takva opcija omogućava Gaspromu da osigura gasom Balkan, taj gasovod biti konkurencija njegovom drugom gasovodu za isporuku gasa jugu Italije – gasovodu Posejdon.

Dnevnik piše da je Gasprom potpisao s mađarskom Vladom “mapu puta” o razvoju gasnog sistema zemlje, a da su analogni dokumenti bili potpisani u junu s Bugarskom i Srbijom.

Šef mađarske diplomatije Peter Sijarto je saopštio da je reč o isporukama osam milijardi kubnih metara gasa iz Turskog toka iz Srbije, podseća list.

“Trasa Bugarska – Srbija – Mađarska faktički ponavlja osnovni deo trase gasovoda Južni tok, koji je u potpunosti bio spreman za realizaciju, ali je ukinut u decembru 2013. godine zbog pozicije Bugarske i pritiska Brisela”, navodi list.

Prema pisanju dnevnika, razlika je samo u tome što planirani gasovod kroz Crno More neće ići direktno u Bugarsku, već u Tursku.

“Pored toga, za Balkan može biti predviđen samo jedan od dva kraka Turskog toka, to jest 15,75 milijardi kubnih metara, što je za četvrtinu manje od kapaciteta Južnog toka”, navodi Komersant.

List navodi da Gasprom iz drugog kraka Turskog toka ne može istovremeno da snabdeva i Balkan i da izgradi gasovod Posejdon. Mađarska i Srbija se mogu sada snabdevati gasom samo kroz Ukrajinu, što će primorati Gasprom da se dogovara s Kijevom o tranzitu posle 2020. godine, dodaje dnevnik.

(Beta)

Check Also

SKOPLJE DALO ZELENO SVET! SRBIJA ĆE BITI OPKOLJENA..

Na 130. sednici vlade Republike Severne Makedonije odobrena je realizacija vojne vežbe „Odlučan udarac“ koju …