Home / U FOKUSU / Pozadina Trampove smene šefa FBI

Pozadina Trampove smene šefa FBI

Piše: Džejkob Hejlbrun
Serija nesrećnih grešaka ukazuju da je pozicija direktora FBI za Džejmsa B. Komija bila prevelik zalogaj
Verovatno je bilo neizbežno da Donald Tramp otpusti šefa FBI Džejmsa B. Komija. Iznenađenje nije što ga je danas otpustio, već što je čekao toliko dugo. Komi je u više navrata pokazao lošu sposobnost rasuđivanja.

Sada bi javnost mogla da se zapita da li u Vašingtonu ima ikoga poštenog. Institucija za institucijom dospeva na loš glas zbog procena najviših vladinih zvaničnika da nisu dobro obavljale svoj posao. Komijeve greške nisu izuzetak, već deo šireg obrasca ponašanja u Vašingtonu.

Tramp je napisao: „Iako veoma uvažavam što ste me u tri različite prilike informisali da nisam predmet istrage, ipak se slažem sa procenom Ministarstva pravde da niste u stanju da efikasno rukovodite Biroom“.

Zamenik državnog tužioca Rod Rosenstejn bio je u pravu kada je rekao da je Komi diskreditovao FBI javnim komentarisanjem istrage protiv Hilari Klinton za vreme trajanja kampanje. Tramp je nazvao FBI „biserom u kruni“ državnih organa reda i rekao da će nastojati da povrati njegovu reputaciju.

Komi je zaradio pohvale tokom Bušove administracije zbog zauzimanja za građanske slobode kada je državni tužilac Džon Eškroft hospitalizovan, a zastupnik Bele kuće Alberto Gonzalez i šef kabinete Endrju Kard pokušali da ga (Eškrofta) primoraju da odobri poznatu NSA špijunažu. Komi je odjurio u bolnicu kako bi ih zaustavio.

KOMIJEVA GREŠKA ZA GREŠKOM

Od tada je, međutim, Komi, koji se hvali reputacijom moralnog čistunca, činio grešku za greškom. Njegov najupečatljiviji skorašnji potez dospeo je na naslovnice ove nedelje, kad je otkriveno da je pomoćnica Hilari Klinton – Huma Abedin – zapravo poslala stotine, a ne hiljade mejlova sa poverljivim podacima na kompjuter svog muža Entonija Vajnera. To je šokantna greška sa Komijeve strane, koja će dodatno podgrejati teorije zavere o ishodu izbora.

Povodom istrage o Rusiji, Komi je takođe preduzeo neke diskutabilne akcije. Bio je šef FBI, ali je u svedočenju pred Kongresom ipak otišao van svojih nadležnosti. Imao je tvrdnje poput onih da je Rusija „najveća pretnja“ SAD. Nije posao direktora FBI da se upušta u geopolitičke analize. U svakom slučaju, kako on to može da zna?

Komi, koji je posvetio karijeru domaćim pravnim pitanjima, nikada nije pokazao bilo kakvo duboko ili temeljno znanje o stranim zemljama. Njegovo svedočenje pred Kongresom, zapravo, uglavnom se sastojalo od banalnosti i opštih mesta prepakovanih u sofistikovane analize zasnovane na tajnim podacima.

Ali, kao što je Džordž F. Kenan jednom primetio, prosečan čitalac Njujork tajmsa zna isto ili čak više od mnogih vladinih zvaničnika. Nema uverljivih razloga za verovanje da je Komi posedovao bilo kakve važne insajderske podatke nedostupne većini Amerikanaca. Naprotiv. Serija nesrećnih grešaka ukazuju da je pozicija direktora FBI za njega bila prevelik zalogaj.

Tramp se sada suočava sa pitanjem ko će zameniti Komija. Uzevši u obzir da je istraga o Rusiji osvežena u ponedeljak svedočenjem Sali Jejts, Tramp bi trebalo da izabere ozbiljnog i kredibilnog kandidata koji će voditi FBI.

SVE VEĆI TRAMPOVI ULOZI

Senator Lindzi Grejem, koji ne može biti veći jastreb kad je u pitanju odnos prema Rusiji, izjavio je da, „uzevši u obzir nedavne kontroverze u vezi sa direktorom (FBI), verujem da će novi početak biti dobar i za FBI i za državu. Apelujem na predsednika da izabere najkvalifikovanijeg profesionalca na raspolaganju, koji će raditi u korist naših nacionalnih interesa“.

Senator Ron Vajden već poziva Komija da se u „javnom saslušanju“ izjasni o statusu istrage o Rusiji u trenutku kad je Komi otpušten. Malo je verovatno da će Komi obelodaniti bilo šta. Ali percepcija istrage o Rusiji je ionako uvek bila važnija od njene suštine.

Ulozi za Trampa, koji je svojim ratobornim tvitovima pre rasplamsavao nego smirivao istragu o Rusiji, ne mogu biti veći.

Džejkob Hejlbrun je urednik „Nacionalnog interesa“ (National Interest)

Preveo Aleksandar Vujović (The National Interest)

Check Also

SKOPLJE DALO ZELENO SVET! SRBIJA ĆE BITI OPKOLJENA..

Na 130. sednici vlade Republike Severne Makedonije odobrena je realizacija vojne vežbe „Odlučan udarac“ koju …