Home / U FOKUSU / PRED NAMA SU TEŠKI DANI: Srbiji se sprema pakao!

PRED NAMA SU TEŠKI DANI: Srbiji se sprema pakao!

rat- vojnici

 Pred Srbijom su pakleni dani! Obeležavanjem godišnjice NATO agresije na Srbiju, izricanjem kazne pred Haškim tribunalom prvom predsedniku RS Radovanu Karadžiću istog dana, 24. marta, započeta je svojevrsna serija teških datuma za Srbiju, koja će se okončati tek krajem aprila!

U četvrtak, 31. marta, očekuje nas izricanje presude lideru radikala Vojislavu Šešelju, već 10. aprila će u Hrvatskoj na brojnim skupovima biti proslavljeno osnivanje NDH, a krajem aprila će tamo biti obeležena godišnjica proboja iz logora u Jasenovcu.

Svi ovi datumi, prema rečima naših sagovornika, u velikoj meri pojačaće pritiske na našu zemlju, otvoriti neke stare rane, dovesti do nezadovoljstva i proizvesti jačanje desnice i nekih ekstremističkih grupa!

Prema mišljenju političkog analitičara Dragomira Anđelkovića, stvari će posebno zakomplikovati Haški tribunal, koji se, kako kaže, trudi i trudiće se da nam prekroji istoriju i proglasi nas za zločinački narod.

– Pred nama je zaista serija teških datuma, što će umnogome povećati pritiske na Srbiju sa svih strana. Hag će koristiti presude pojedincima da prekroje našu istoriju, a žmuriće na to što oni koji su činili mnogo veće zločine, poput Hrvata, Bosanaca i Albanaca, proslavljaju svoje zločinačke aktivnosti.

Tako Hrvati koji su sproveli dva genocida nad Srbima proslavljaju NDH i „Oluju“.

Sve to stvoriće niz problema premijeru Vučiću, koji će morati da se suoči i sa jačanjem desnice i ekstremizma, čiji predstavnici neće davati racionalne izjave niti imati neku argumentaciju, nego će prosto pozivati na haos – objašnjava Anđelković.

NJegovo mišljenje deli i Miodrag Linta, predsednik saveza Srba iz regiona, koji je uveren da će Srbi narednih dana imati dubok osećaj nepravde.

– Jasno je kao dan da je Hag politički sud, i to politički sud koji osuđuje samo Srbe, jer do sada nismo imali priliku da vidimo da je ijedan politički ili vojni lider ni iz Hrvatske ni iz Bosne osuđen.

To u Srbiji stvara osećaj da nam se čini nepravda jer se time pokazuje da nisu važne srpske žrtve, da se Srbi satanizuju, a da se ostali pretvaraju u žrtve, iako su daleko od toga. Kod naroda se razvija osećaj poniženja, a radikalna desnica će to koristi da ojača – kaže Linta.

Savo Štrbac, predsednik Dokumentaciono-informacionog centra „Veritas“, kaže da moramo očekivati da će sve proslave koje će biti upriličene ove godine u Hrvatskoj, a kojima se tradicionalno otvaraju naše stare rane, ove godine biti žešće.

– U Hrvatskoj je na sceni rehabilitacija ustaštva, ustaštvo postaje sve normalnija pojava, a EU na to ćuti i time im daje vetar u leđa.

Navikli smo da Hrvati slave osnivanje NDH, ali ovog 10. aprila slaviće žešće neko ikada i u proslavu će se uključiti i sama država, možda ne baš zvanično, ali zasigurno hoće, budući da je ova vlada proustaška, naročito neki njeni pojedni ministri.

Tako će obeležiti i Jasenovac, oživeće stare rane, držaće se govori, pogotovo ako progovori hrvatski ministar kulture, definitivno će se rugati žrtvama, koje će se prevrtati u grobu.

Opet će se pojaviti strah kod Srba, sasvim prorodan, a tome u prilog govori i to što je etnički motivisanih napada na Srbe za četiri meseca ove godine bilo više nego cele prošle – kaže on.

O teškim danima koji su pred Srbijom nedavno je u jednoj emisiji govorio i premijer Aleksandar Vučić.

– Apsolutno je tačno da ekstremizam jača. To sam video i pre nego što su istraživanja pokazala, osećao sam na svakom koraku – podvukao je Vučić i istakao da strahuje zbog narednog perioda – datuma, novih presuda, godišnjice fašističke NDH, logora Jasenovac…

– Teško je da se objasni ljudima što se Srbija borila protiv toga da bude u UN označena kao genocidni narod, a ne može da se bori da se govori o genocidu nad Srbima, jer je Jasenovac, kako je Šimon Peres rekao, bio najgori logor.

Kome da objasnite u Srbiji da je to nemoguće i da nam ne treba sukob sa svetskim silama. Mi ne možemo bez stranih investicija – poručio je on.

Da Hrvatska nema nameru da sa Srbijom gaji dobrosusedske odnose, brojni su dokazi. Poslednje u nizu su pretnje da će zbog slučaja „Šešelj“ blokirati evrointegracije Srbije.

(Alo)

Check Also

SKOPLJE DALO ZELENO SVET! SRBIJA ĆE BITI OPKOLJENA..

Na 130. sednici vlade Republike Severne Makedonije odobrena je realizacija vojne vežbe „Odlučan udarac“ koju …