Home / U FOKUSU / PRETE OTVORENIM SUKOBOM: EVROPA U POMETNJI ZBOG RUSKIH NEVIDLJIVIH AVIONA- BRITANSKI ANALITIČARI: „SITUACIJA JE STRAŠNA!“ (VIDEO)

PRETE OTVORENIM SUKOBOM: EVROPA U POMETNJI ZBOG RUSKIH NEVIDLJIVIH AVIONA- BRITANSKI ANALITIČARI: „SITUACIJA JE STRAŠNA!“ (VIDEO)

Ruski „nevidljivi“ avioni u nekoliko navrata umalo su se sudarili sa civilinim avionima nad Evropom, tokom poslednjih meseci učestalih preleta preko Starog kontinenta! Vojni avioni Ruske Federacije lete sa isključenim transponderima, te ih je skoro nemoguće uočiti na radaru!

avion

Pre nekoliko nedelja dva ruska bombardera, neprimetna na radaru, su proletela veoma blizu kontrolnog tornja u Irskoj, što je uzrokovalo promenu kursa i odlaganje sletanja dve komercijalne letelice. Incident se dogodio u februaru, a obelodanjen je tek prošle nedelje. Ovo otkriće irske vlade upalilo je alarm širom Evrope, koja sada „strahuje“ od nevidljivih ruskih bombardera.

U decembru, ruski špijunski avion navodno se umalo sudario sa putničkom letelicom iznad južne Švedske, naveli su nadležni organi u ovoj zemlji. Sličan incident dogodio se i u Danskoj, početkom ove godine, kada je u Kopenhagenu došlo do bliskog susreta putničkog aviona i ruske letelice. Vlada Ruske Federacije je demantovala ove navode, prenosi Bloomberg.

Više od 100 upada u vazdušni prostor

NATO je saopštio podatke u kojima se navodi da je Rusija povredila vazdušni prostor mnogih evropskih zemalja više od 100 puta, a da su avioni bili neprimetni na radaru upravo zbog isključivanja transpondera.

– U većini ovih slučajeva, Rusi su leteli bez transpondera, koji mora biti uključen kada se nalazite u tuđem vazdušnom prostoru. na taj način su rizikovali izazivanje nekoliko nesreća sa potencijalno tragičnim posledicama – izjavio je generalni sekretar NATO alijanse Jens Stoltenberg na konferenciji za štampu održanoj u decembru prošle godine.

Finska je prva država koja se žalila Evropskoj agenciji za bezbednost avio-saobraćaja, insistiravši da se „ispita ruska aktivnost“.

Prema navodima evropskih i NATO zvaničnika, Rusija krši usmeni sporazum, postignut nakon završetka Hladnog rata, kada je dogovoreno da vojni avioni uključe transpondere ukoliko lete u tuđem vazdušnom prostoru, osim ukoliko, naravno, nije reč o napadu.

Džastin Bronk, vojni analitičar na univerzitetu u Londonu, kaže da je situacija na Baltiku „mnogo strašnija“.

– Ruski avioni koji poleću iz vojne baze u Kalinjgradu do vazdušnog prostora baltičkih država Letonije, Livanije i Estonije stižu u roku od nekoliko miuta, ostavljajući kontrolorima letova minimum vremena za reakciju. Ne zaboravimo da su Rusi leteli svega 10 metara od švedskog vojnog aviona prošlog leta – navodi Bronk.

Britanski analitičar je naveo da je najbolje rešenje, za sada, zastrašivanje.

– Države moraju imati veliki broj naoružanih vojnih aviona, spremnih za poletanje u svakom trenutku, sa veoma jasnom porukom: ukoliko neko naruši njihov vazdušni prostor, biće oboren – završio je Bronk.

Transponder je elektronska naprava koju komercijalni avioni moraju da imaju, kako bi bili uočljiv na radaru.

Za sada nije bilo informacija da je korišćen najnoviji ruski „stelt“ lovac „suhoj T-50“, ali i ako je leteo to se desilo u malom broju slučaja. Očekuje se da će se ovaj višenamenski lovac početi da se serijski proizvodi 2016. godine.

Glavni konstruktor Aleksandar Davidenko kaže da je T-50 čak tri puta teže primetan na radaru od američkog konkurenta F-22. Zbog toga su Rusi svom avionu sve oružje smestili u „utrobu“. Do sada je kompanija „Suhoj“ u fabrici u Komsomolsku na Amuru napravila pet aviona T-50. U poređenju s prethodnim pokoljenjima ruskih vojnih aviona, T-50 je čudo tehnike. Napravljen je od novih kompozitnih materijala što ga čini manje primetnim na protivničkim radarima. Osim toga, ubojitiji je u gađanju ciljeva u vazduhu i na zemlji u bilo koje vreme dana i noću i pri teškim vremenskim uslovima.

Državna ispitivanja počela su minule jeseni. Posle prvih letova, najpoznatiji ruski probni pilot, heroj Sergej Bogdan, bio je pun hvale za novi avion. U odnosu na avione četvrte generacije, on ima sasvim novu elektroniku i najnoviji radar. Ruski „nevidljivi“ ima sistem za automatsko raspoznavanje ciljeva, može da prati istovremeno 60 ciljeva i da gađa 20.

(Blic)

Check Also

SKOPLJE DALO ZELENO SVET! SRBIJA ĆE BITI OPKOLJENA..

Na 130. sednici vlade Republike Severne Makedonije odobrena je realizacija vojne vežbe „Odlučan udarac“ koju …