Home / U FOKUSU / PUTIN: Ako hoće rat, dobiće ga, nećemo mirno gledati kako gomilaju vojsku na našim granicama

PUTIN: Ako hoće rat, dobiće ga, nećemo mirno gledati kako gomilaju vojsku na našim granicama

Ukoliko SAD hoće rat, dobiće ga, poručio je ruski predsednik Vladimir Putin. On je naveo da Rusija neće mirno sedeti i gledati kako Amerikanci gomilaju vojsku na granicama njegove zemlje, već će na to žestoko odgovoriti.

putin

Putin je, razgovarajući sa novinarima prvog dana Ekonomskog foruma u Sankt Peterburgu, naveo da je Rusija godinama upozoravala na američke postupke pre nego što je odlučila da povuče prve poteze.

– Amerika godinama postavlja svoje protivraketne sisteme u blizini naših granica. Imaju te sisteme na Aljasci, u Evropi, a sad i u Južnoj Koreji. Uprkos tome što konstantno upozoravamo na opasnost od toga, ceo svet ćuti. Postavlja se pitanje da li Rusija to treba da posmatra bespomoćno? Naravno da ne – rekao je Putin.

On ne veruje zapadnim uveravanjima da antiraketni sistemi nisu usmereni protiv Rusije.

– Amerika je opravdala postavljanje svog antiraketnog sistema u Evropi navodnom nuklearnom pretnjom Irana. Međutim, nuklearni sporazum je napravljen sa Teheranom, a sistemi SAD su ostali. Shodno tome, Amerika sad opravdava razmeštanje raketnih sistema THAAD u Južnoj Koreji pretnjom iz Severne Koreje, ali to je samo još jedan izgovor. Nije u pitanju Severna Koreja.

Da sutra Pjongjang obustavi svoj nuklearni i raketni program, SAD bi nastavile da razmeštaju svoje rakete po azijsko-pacifičkom regionu, nalazeći neki novi izgovor – uveren je ruski predsednik.

Kako je naglasio, takvo ponašanje Vašingtona ne može ostati bez odgovora.

Prema njegovim rečima, Rusija je već povećala vojni potencijal na dalekom istoku zemlje i Kurilskim ostrvima, ali je naglasio da to nije bio izbor Moskve.

To je samo reakcija na gomilanje vojske na istočnim granicama naše zemlje. Međutim, isto što se dešava na istoku, događa se i na našim zapadnim granicama. Širi se NATO struktura, američki borbeni avioni su premešteni u region, dopremljeni su novi elementi raketnih sistema. Rusija je stoga primorana da reaguje. NJihovo širenje vojske praktično pokreće novu trku u naoružanju – objasnio je ruski lider.

Na novinarsko pitanje da li će predati Japanu dva od četiri ostrva iz Kurilskog arhipelaga, koja kontroliše Rusija od Drugog svetskog rata, Putin je odgovorio da ne namerava to da uradi u ovim okolnostima.

– Da bi se to ikad dogodilo, potrebno je da se sprovede demilitarizacija u širem regionu. Sada ne vidim da bi to moglo da se dogodi. U ovakvim okolnostima, da Japan kontroliše sva Kurilska ostrva, velika je verovatnoća da bi tamo bile stacionirane američke trupe – objasnio je Putin.

Inače, Moskva je svojevremeno pristala da preda Japanu dva od četiri Kurilska ostrva, ali je sporazum poništen.

To se dogodilo jer je Tokio potpisao sporazum sa Vašingtonom o strateškoj saradnji, koji bi omogućio trupama SAD da se stacioniraju na tim ostrvima.

Prema Putinovim rečima, širenjem svoje vojske SAD narušavaju stratešku ravnotežu u svetu, što je veoma opasno.

– Svet o tome ćuti kao da se ništa ne dešava. Nas niko ne sluša, ili sluša, ali to ne objavljuje. Svetska zajednica živi u neznanju šta se događa, a situacija je veoma opasna i zabrinjavajuća – istakao je Putin.

(Informer)

Check Also

SKOPLJE DALO ZELENO SVET! SRBIJA ĆE BITI OPKOLJENA..

Na 130. sednici vlade Republike Severne Makedonije odobrena je realizacija vojne vežbe „Odlučan udarac“ koju …