Home / U FOKUSU / PUTINOV SAVETNIK, GLAZJEV: Amerikancima je potreban Četvrti svetski rat kako bi razorili Rusiju, jer se treći već odigrao..

PUTINOV SAVETNIK, GLAZJEV: Amerikancima je potreban Četvrti svetski rat kako bi razorili Rusiju, jer se treći već odigrao..

Savetnik Vladimira Putina, akademik i bivši ministar Sergej Glazjev, ocenio je da Rusija raspolaže mogućnostima da osujeti opasnost prerastanja građanskog rata u Ukrajini u Četvrti svetski rat i da istovremeno sačuva jedinstvo Ruskog sveta.

glazjev- sergej

Odgovarajući na neizbežno pitanje – „Zašto govorite već o Četvrtom svetskom ratu?“ – Glazjev je prvo ukazao da je hladni rat bio zapravo Treći svetski rat koji se završio raspadom SSSR. Pa nastavio:

„Amerikancima je potreban rat da bi sačuvali svoju dominaciju. Jer, upravo su dva prva svetska rata od SAD napravila supersilu. Oni shvataju: da Rusiju moraju razoriti da bi je zauzeli. Zato i nastoje da nas sukobe sa Ukrajinom. To je stara politička tradicija. Treba se prisetiti Bizmarka ili savremenijeg ‘poklonika’ naše zemlje – gospodina Bžežinskog, jer je i on, kao i veliki nemački kancelar, ubeđen da Rusija bez Ukrajine nije država“.

Putinov savetnik je dodao: „Oni nisu na nama jednom polomili zube. Zato i danas treba učiniti sve što je neophodno da im se to ponovo dogodi“.

„Zbog čega je sve ovo potrebno Sjedinjenim Državama?” – upitao je Glazjev i sam ponudio odgovor:

„Danas svet prelazi od američkog ekonomskog modela na azijski. SAD gube u konkurentskoj borbi sa Kinom. Upravo zato su se opredelili za novi svetski rat u Evropi, za rat koji treba da oslabi sve njihove konkurente. Glavni udar ‘vašingtonskog Ce-Ka’, koji kontroliše krupni transnacionalni kapital, usmeren je protiv Rusije protiv koje je rat započet preko ukrajinskih nacista. Taj rat garantuje naglo pogoršanje situacije kako na postsovjetskom prostoru, tako i u Evropskoj uniji. Zbog toga su SAD – uz podršku evropskih funkcionera – u februaru 2014. i organizovali u Ukrajini državni prevrat i dovele na vlast neonaciste. Genocidom ruskog stanovništva na jugoistoku Ukrajine oni nastoje da Rusiju isprovociraju da uđe u rat. Po zamisli Bele kuće, ukrajinski fašisti igraju ulogu svojevrsnog ‘ovna’ čija glavna meta treba da bude Rusija“.

Sve ovo, uveren je Glazjev, Amerikanci ne rade iz gluposti, već zato što je rat preko potreban američkoj oligarhiji. Sva „arapska proleća“, prema njegovom mišljenju, SAD-u su bila potrebna da za rat protiv Rusije stvore energetske preduslove.

Glazjev je odgovorio i na pitanje: šta Rusija može i mora suprotstaviti grabiteljskim stremljenjima SAD-a?

„Naše osnovno oružje, da ponovim čuvene reči Aleksandra Nevskog, jeste istina. A da bi istina trijumfovala – potreban je niz konkretnih političkih i ekonomskih mera. Glavni udar po SAD treba da bude odustajanje od dolara, ne samo Rusije nego i njenih potencijalnih saveznika. Jer, ako SAD smatramo zemljom agresorom – mi ne smemo koristiti njenu valutu. Američkom novčanom sistemu ionako će uskoro doći kraj, pa zato – što pre izađemo iz te ‘piramide’, utoliko će to za nas biti bezbolnije“.

Glazjev je svoja upozorenja-savete završio rečima: „Da bi se pobedilo u ekonomskom ratu – potrebna je striktna kontrola transgraničnog kretanja kapitala. Samo u tom slučaju možete neprijatelja tući na njegovoj teritoriji“.

(Fakti)

 

Check Also

SKOPLJE DALO ZELENO SVET! SRBIJA ĆE BITI OPKOLJENA..

Na 130. sednici vlade Republike Severne Makedonije odobrena je realizacija vojne vežbe „Odlučan udarac“ koju …