Home / U FOKUSU / PUTINOVI BRODOVI U NATO BAZI: Norvežani prodali Rusima bivša tajna postrojenja na Arktiku! (VIDEO)

PUTINOVI BRODOVI U NATO BAZI: Norvežani prodali Rusima bivša tajna postrojenja na Arktiku! (VIDEO)

Razuđena obala Norveške ponovo je dobila na strateškoj važnosti, od kada su tenzije između Rusije i članica NATO dostigle najviši nivo od raspada Sovjetskog Saveza. Nekadašnja baza Olavsvern, kompleks smešten u planini u blizini severnog grada Trumsea, zatvorena je 2009. godine, jer je tada procenjeno da Moskva više ne predstavlja toliku opasnost.

rusija arktik vojska baza

Bivši viceadmiral Einar Skorgen ocenio je da je zatvaranje baze bila „čista ludost“ i da je Norveška tako ostala bez ključnog uporišta na severu, primoravši svoje podmornice da plove stotinama dodatnih kilometara kako bi čuvale region. U ovom, nekad strogo čuvanom vojnom postrojenju u planinama, tokom zime su se nalazila tri ruska broda, navodi francuska agencija.

– Mi smo jedina zemlja osim Rusije, koja ima stalno prisustvo u Barencovom moru, gde imamo zajedničku granicu. Očigledno, naša mornarica treba da bude stacionirana tamo, uključujući naše podmornice. Ako naši brodovi nisu tamo gde su potrebni, onda sve zajedno možemo da ih otpišemo – rekao je Skorgen.

Niko nema pojma šta ruski brodovi rade kada uđu unutra

Bivši vojni zvaničnici ljuti su i zbog načina na koji je baza prodata i završila tako što služi za iznajmljivanje ruskim istraživačkim brodovima, od kojih se neki dovode u vezu s ruskim energetskim gigantom „Gaspromom“. Pošto se nijedan kupac nije javio na prvi oglas za prodaju 2013. godine, jedan norveški biznismen sklopio je ugovor za samo 4,6 miliona evra.

– Nema vise nikakvih tajni vezanih za bazu. Nema, od kad su je vojska i NATO stavili na prodaju preko Interneta, sve s fotografijama svake pukotine i ćoška – rekao je novi vlasnik Gunar Vilhelmsen.

Bivši zvaničnici se, međutim, brinu zbog aktivnosti koje se možda sprovode na ruskim istraživačkim brodovima.

– Rusija je zemlja u kojoj država ima uticaja nad svim komercijalnim ili poludržavnim preduzećima. Jasno je da vrlo malo ljudi zna šta se dešava na tim brodovima – rekao je penzionisani viceadmiral Jan Reksten i dodao da prodaja baze Olavsvern predstavlja „dvostruki gubitak“.

Tajnu bazu prodao sadašnji prvi čovek NATO-a

Ironični obrt u priči je to što je odluku o zatvaranju baze donela lavičarska vlada Jensa Stoltenberga, koji je kasnije postao generalni sekretar NATO-a i upozorio države da ne popuštaju u stražama kad je reč o Rusiji.

Kjell-Ola Kleiven, bloger koji piše o bezbednosnim pitanjima u Norveškoj, nazvao je ovu aferu „najvećom greškom u novijoj istoriji“ te zemlje.

Uprkos protestima, trenutna norveška desničarska vlada ne pokazuje nameru da promeni odluku svojih prethodnika.

– Nema planova da se ponovo uspostavi vojni objekat u Olavsvernu. Vlasnik može da koristi ovo mesto kako želi, a oružane snage nemaju ovlašćenje da uvedu restrikcije, kao ni da nadziru civilne brodove koji ovde pristaju – rekao je politički savetnik norveškog ministra odbrane Audun Halvorsen za Frans pres.

Pogledajte video ispod:

(Tanjug)

Check Also

SKOPLJE DALO ZELENO SVET! SRBIJA ĆE BITI OPKOLJENA..

Na 130. sednici vlade Republike Severne Makedonije odobrena je realizacija vojne vežbe „Odlučan udarac“ koju …