Home / U FOKUSU / Rasmusen: NATO je za mir, ako Rusija razoruža proruske pobunjenike!

Rasmusen: NATO je za mir, ako Rusija razoruža proruske pobunjenike!

NATO pozdravlja dogovor Kijeva i Moskve o mirnom rešavanju ukrajinske krize, ali smatra da to zavisi i od toga da li će Rusija istinski obustaviti podršku naoružanim pobunjenicima na ukrajinskom istoku.

To je generalni sekretar NATO Anders Fog Rasmusen izjavio danas, uoči početka zasedanja vodja Atlantskog saveza u Njuportu, u Velikoj Britaniji.

On je rekao da „NATO pozdravlja svaki napor za mirno rešenje ukrajinske krize“.

Rasmusen je, medjutim, podvukao da se „mora imati na umu da su rusko uplitanje i destabilizacija istočne Ukrajine i dalje u toku“.

„Zato ponovo pozivamo Rusiju da povuče trupe s ukrajinske granice, prekine dostavljanje oružja i boraca u Ukrajinu, obustavi podršku naoružanim aktivistima i pokrene istinski politički napor“, naglasio je Rasmusen dodajući da bi „to bi bilo pravo nastojanje za postizanje mirnog rešenja za krizu u Ukrajini“.

Rasmusen je najavio da će vodje NATO doneti „važne mere da preduprede pretnje“ s ruske strane i s Bliskog istoka, od islamskih terorista, posebno „terorističke organizacije tzv Islamske države“.

„Sučeljeni smo s dramatično izmenjenim bezbednosnim prilikama“, istakao je Rasmusen, rekavši da „na istoku Rusija napada Ukrajinu…dok su na jugu nasilje, manjak bezbednosti, nestabilnost“.

Naveo je da će NATO doneti Akcioni plan za pripravnost, što uključuje i novu, visoko spremnu borbenu jedinicu, u novim bazama na istoku Evrope, dogovoriti se o većem finansiranju odbrane i „razmotriti šta saveznici pojedinačno i NATO mogu učiniti da odbiju pretnju terorističke organizacije tzv. Islamske države“.

Upitan kako gleda na izjavu američkog predsednika Baraka Obame da se izmeni sporazum o partnerstvu NATO-Rusija, čelnik NATO je rekao da će Atlantski savez učiniti sve da odbrani svoje članice, što je u punoj saglasnosti s tim sporazuma.

On je međutim rekao da je Rusija narušila temeljne odredbe tog sporazuma, dok Atlantski savez „snažno podržava pravila za bezbednosni poredak u Evropi, utemeljen na sporazumu NATO-Rusija“ i Savetu za saradnju NATO-Rusija.

Rasmusen je dodao da su saveznici NATO, iako su privremeno obustavili praktičnu saradnju s Rusijom, odlučili da „održe otvorenim politički kanal za politički i diplomatski dijalog s Rusijom“.

Povodom današnje izjave američkog predsednika Baraka Obame i britanskog premijera Dejvida Kamerona da su, uz SAD i Veliku Britaniju, i drugi saveznici rešeni da doprinesu slamanju islamskih terorista u Iraku i Siriji, Rasmusen je naglasio da pozdravlja američko vojno angažovanje i podršku drugih saveznika naporu „da se zaustavi prodor terorističtke organizacije tzv. Islamske države“.

„Verujem da je medjunarodna zajednica dužna da zaustavi prodor te tzv. Islamske države“, dodao je Rasmusen i naglasio da bi NATO, ako zatraži iračka vlada, to ozbiljno razmotrio i obnovio obuku iračkih snaga.

Rasmusen je istakao da će lideri Atlantskog saveza raspravljati i o budućoj ulozi NATO u Avganistanu, pošto NATO treba da do kraja ove godine povuče borbene trupe iz te zemlje.

Check Also

SKOPLJE DALO ZELENO SVET! SRBIJA ĆE BITI OPKOLJENA..

Na 130. sednici vlade Republike Severne Makedonije odobrena je realizacija vojne vežbe „Odlučan udarac“ koju …