Home / U FOKUSU / Ratko Mladić: Osoba iz vrha Vojske Srbije zna ko je ubio gardiste u Karašu!

Ratko Mladić: Osoba iz vrha Vojske Srbije zna ko je ubio gardiste u Karašu!

Haški optuženik Ratko Mladić je rekao da zna ko može da da odgovori na pitanje šta se 5. oktobra 2004. dogodilo u vojnom objektu Karaš. Mladić je holandskom istražnom sudiji rekao ime osobe iz vrha Vojske Srbije, koja je tada bila u kasarni u Topčideru.

500

Po zahtevu Višeg tužilaštva u Beogradu, Ratka Mladića je početkom ove godine u Hagu saslušao holandski istražni sudija. Srpskom tužilaštvu, kao i pravnim zastupnicima porodica ubijenih gardista nije bilo dozvoljeno da prisustvuju saslušanju, niti da postavljaju pitanja.

Zbog toga će advokati porodica zatražiti ponovno saslušanje Mladića, mada su skeptični po pitanju da li će im to biti odobreno. Njihov prvi korak će, ipak, biti zahtev za saslušanje vojnog funkcionera koga je Ratko Mladić spomenuo kao osobu koja zna odgovore.

Advokatica porodica stradalih gardista Olgica Batić, koja je imala uvid u zapisnik sa saslušanja, kaže za Danas da su pitanja koja je holandski istražni sudija postavio haškom optuženiku bila krajnje banalna i na nivou brucoša pravnog fakulteta.

„Sudija ga je pitao da li zna da su gardisti ubijeni. Mladić je na to odgovorio da je saznao iz medija, poručivši da ‘ovom prilikom želi da izrazi saučešće porodicama’. Usledila su pitanja da li je bio u kasarni Topčider u vreme ubistva gardista i da li su bili pripadnici njegovog obezbeđenja, na šta je on odgovorio odrečno „, navodi Batićeva.

Poslednje pitanje upućeno Mladiću je bilo da li zna nešto o ubistvu, na šta je on odgovorio da ne zna, ali je naveo ime osobe koja, prema njegovom mišljenju, zna šta se dogodilo kobne noći u objektu Karaš. Advokati porodica gardista znaju o kome je reč, ali ime neće iznositi u javnost dok ne podnesu zahtev za saslušanje.

500

„Uprkos navodima Ratka Mladića, naše tužilaštvo nije tražilo saslušanje te osobe. I to je, između ostalog, jedan od razloga zašto istraga godinama tapka u mestu. Mi ćemo tražiti njegovo saslušanje i ne vidimo razloga da nam zahtev bude odbijen „, kaže Batićeva.

Prema njenim rečima, iskaz navedenog svedoka iz vrha vojske mogao bi biti ključan u rešavanju slučaja Topčider.

„Tražićemo i ponovno saslušanje Ratka Mladića, ali ovog puta od strane našeg tužilaštva i advokatskog tima porodica ubijenih gardista. Ne znamo da li će nam zahtev biti odobren, s obzirom na komplikovane međunarodne pravne procedure“, ističe Batić.

(Danas)

 

Check Also

SKOPLJE DALO ZELENO SVET! SRBIJA ĆE BITI OPKOLJENA..

Na 130. sednici vlade Republike Severne Makedonije odobrena je realizacija vojne vežbe „Odlučan udarac“ koju …