Home / U FOKUSU / RATNO STANJE: Francuska najavila mobilizaciju 10.000 vojnika!

RATNO STANJE: Francuska najavila mobilizaciju 10.000 vojnika!

Francuska će mobilisati 10.000 vojnika kako bi od sutra uveče pojačala bezbednost „najslabijih tačaka na teritoriji“. Policija i dalje traga za saučesnikom Amedija Kulibalija. Francuska će štititi 700 jevrejskih škola u zemlji, najavio ministar policije.

francuska- vojska

Ministar odbrane Francuske Žan-Iv le Drijan najavio je da će Francuska mobilisati 10.000 vojnika kako bi osigurala najslabije tačke, posle džihadističkih napada u Parizu u kojima je ubijeno 17 ljudi prošle nedelje.

Francuski predsednik Fransoa Oland „pozvao je oružane snage da učestvuju u obezbeđivanju osetljivih tačaka na teritoriji“, rekao je Le Drijan posle bezbednosnog sastanka u predsedništvu, ukazujući na „opsežnost pretnji“ s kojima je suočena ta zemlje.

Govoreći o „pravoj unutrašnjoj operaciji“, ministar odbrane rekao je da je ovo „prvi put da je mobilizacija (francuskih snaga) tih razmera izvedena na teritoriji zemlje“.

Upitan koje su to slabe tačke na teritoriji Francuske, ministar je rekao da je „bolje ne identifikovati ih“.

Oko 5.000 policajaca i žandarma već je danas mobilisano kako bi štitili 717 škola i mesta okupljanja Jevreja u Francuskoj, dok je nastavljena potraga za najmanje jednim saučesnikom napadača iz Pariza“, saopštila je vlada.

Francuski premijer Manuel Vals rekao je da se nastavlja potraga za saučesnikom jednim od troje islamista koji su usmrtili 17 osoba u više napada prošle sedmice.

Reč je o saučesnici Amedija Kulibalija, koji je usmrtio policajku, a potom u jednoj jevrejskoj radnji u Parizu ubio četiri osobe koje je prethodno, sa drugim licima, držao kao taoce.

Vals je rekao da je Kulibali „bez sumnje“ imao saučesnika, ne navodeći o kome je reč, ali je verovatno u pitanju Amar Bumedijen, koja je učestovala u napadu sa Kulibalijem u toj radnji.

Turski ministar spoljnih poslova Mevlet Čavušoglu potvrdio je da je Hajat Bumedijen, nevenčana supruga jednog od počinilaca serije terorističkih napada u Parizu, prešla iz Turske u Siriju na dan kada je njen muž ubio policajca.

(RTS)

 

Check Also

SKOPLJE DALO ZELENO SVET! SRBIJA ĆE BITI OPKOLJENA..

Na 130. sednici vlade Republike Severne Makedonije odobrena je realizacija vojne vežbe „Odlučan udarac“ koju …