Home / U FOKUSU / Rusi pripremaju ulazak sa trupama u Libiju, isti onakav kakav se desio u Siriji.. Evo šta se dešava..

Rusi pripremaju ulazak sa trupama u Libiju, isti onakav kakav se desio u Siriji.. Evo šta se dešava..

rusija- vojska- vojnici

Rusija bi mogla početi da snabdeva Libiju kopnenim naoružanjem i helikopterima ali nema govora o dovođenju ruske vojne jedinice, izjavio je Igor Koročenko, direktor Centra za analizu svetske razmene oružja.

Maršal libijske nacionalne armije Kalifa Haftar je reporterima rekao da Libija pregovara sa Rusijom oko mogućnosti pružanja vojne pomoći.

Ranije je Valeri Varlamov, direktor odeljenja za bezbednost Rosoboroneksporta (kompanije za eksport ruske vojske), rekao novinarima da je Rusija spremna da razmotri dostavljanje oružja Libiji ali da bezbednosno pitanje prenošenja dalje preko severne Afrike i dalje treba prodiskutovati.

„Vojna pomoć Libiji se može dostaviti u vidu oružja: nismo još zaključili da li će u pitanju biti neka vrsta poklona ili je libijska strana u mogućnosti da plati ove ugovore.“ Treba uzeti u obzir da čak i u uslovima unutrašnjeg vojnog konflikta Libija je i dalje bogata zemlja koja izvozi naftu. Pod raznim međunarodnim normama, to može značiti da se takvi ugovori moraju platiti,“ rekao je Koročenko.

Kada se govorilo o vrstama oružja koje Moskva može ponuditi, stručnjaci su napomenuli da bi to, pre svega, mogla biti naoružana vozila, malo oružje, helikopteri i dronovi; to je ceo spektar onoga što je potrebno da bi se porazile „pobunjeničke grupe“.

Moskva neće slati vojne jedinice u Libiju.

„Naglašavam da učestvujemo u antiterorističkoj operaciji u Siriji po pozivu njenih legitimnih vlasti ali ne postoji praktična potreba da se proširi prisustvo ruske vojske i na teritoriju Libije,“ dodao je Koročenko.

Međutim ono što ruski zvaničnici ne potvrđuju je informacija do koje su došle britanske službe, da Rusi ustvari pripremaju ulazak sa trupama u Libiju, isti onakav kakav se desio u Siriji. To je veoma važno iz strateških razloga za Rusiju, ne samo finansijskih jer bi tako presekli za uvek dolazak terorista u Siriju i praktično obezglavili takozvanu Islamsku državu.

Taktika je da se general Haftar snabde oružjem koji će vrlo verovatno poraziti druge vojne grupacije u Siriji i tako postati jedini koji odlučuju o sudbini Sirije.

Tada na scenu stupaju Rusi koji bi u Libiju ušli potpuno legalno na poziv zvaničnih vlasti, isto onako kako se desilo i u Siriji.

Webtribune.rs

Check Also

SKOPLJE DALO ZELENO SVET! SRBIJA ĆE BITI OPKOLJENA..

Na 130. sednici vlade Republike Severne Makedonije odobrena je realizacija vojne vežbe „Odlučan udarac“ koju …