Home / U FOKUSU / Ruske tajne službe upozorile Srbiju: Zapad sprema “Balkanski rat”, prvo Republika Srpska, Makedonija, pa Srbija!

Ruske tajne službe upozorile Srbiju: Zapad sprema “Balkanski rat”, prvo Republika Srpska, Makedonija, pa Srbija!

sirija-vojska-haubica-rat-granatiranjePodatke o planiranim krvavim sukobima u Republici Srpskoj vlastima u Srbiji poslali i ruski obaveštajci. Prema tim navodima, zapadni moćnici spremaju seriju nasilnih protesta, prvo u Banjaluci i Skoplju, a na kraju i u Beogradu!

Zapadni moćnici, potpomognuti političkim saveznicima iz EU i SAD, pripremaju novi “balkanski rat”, upozorila je ruska obavještajna služba u poverljivom izveštaju koji je početkom nedelje dostavljen srpskim vlastima. Prema saznanjima ruskih obaveštajaca, koja su poklapaju sa poverljivim podacima Bezbednosno informativne agencije Srbije, Zapad ovog proleća sprema seriju nasilnih protesta u našem regionu, najpre u Banjaluci, zatim u Skoplju, a na kraju i u Beogradu!

Ruska služba upozorila je Beograd da prva velika opasnost od spolja režiranih krvavih sukoba preti u subotu 14. maja u Banjaluci, gde su za taj dan zakazani miting i kontramiting vlasti i opozicije.

Ozbiljne bezbednosne pretnje u RS, na koje je upozorio i premijer Srbije Aleksandar Vučić, samo su deo opasnih planova da se pokrene “spirala nasilja” na Balkanu.

Ideja Zapada, tvrde ruski obavještajci, jeste da pokaže kako su vlasti u Srbiji, RS, Makedoniji, ali i drugim zemljama regiona slabe, te da im je potrebna “strana pomoć”!?! Prema rečima izvora Informera, koji su imali uvid u izveštaj ruskih obaveštajaca, Rusi tvrde da Zapadu jako smeta uticaj Moskve na Balkanu.

– To je glavni okidač za sve zlo koje se sprema. EU i SAD žele da izazovu sukobe da bi potom došli kao veliki spasioci. To ima i međunarodnu dimenziju, jer oni pošto-poto hoće da oteraju Rusiju s Balkana… – prenose Informerovi sagovornici.

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović poručio je juče da srpski MUP neće dozvoliti da ekstremisti i kriminalci iz Srbije odu u subotu na zakazane mitinge u Banjaluci.

– Važno je da i RS spreči takav scenario od strane ekstremističkih grupa koje deluju tamo. Postoje neki koji ne žele stabilnost Srbije i RS – naglašava Stefanović, dodajući da je jasno da postoji umešanost ‘opasnih stranih faktora’ u plan za destabilizaciju Balkana.

– Premijer Vučić je upozorenjem na ovo nasilje stekao moćne neprijatelje. Oni koji ne žele stabilnost Srbije i RS takvu poruku neće mu zaboraviti – rekao je Stefanović.

Analitičar Dejan Vuk Stanković naglašava da stranci žele da se Banjaluci maksimalno umanje ovlašćenja

– Nestabilnost u Srpskoj odgovara Sarajevu, SAD i Velikoj Britaniji. To su spoljni faktori koji žele da revidiraju Dejton. Vučićevo upozorenje je veoma važno jer pokazuje da nisu problem razlike vlasti i opozicije, već to što se proizvode preduslovi da RS bude nestabilna – podvlači Stanković.

Ozbiljan rizik Analitičar Aleksandar Radić kaže da u onome što se sada sprema Dodiku uočava scenario “obojene revolucije”.

– U senci stoji zamisao iz inostranstva da se politički odnosi BiH reše revolucijom na ulici. Zapad nastoji da održi BiH po svaku cenu, a Dodik im je u tome najveći izazov. Ipak, pitanje je koliko je primenljiv taj scenario u RS. Obojena revolucija mogla je da funkcioniše u Beogradu oktobra 2000, kad je postojalo ogromno razočaranje vlastima. U BiH je problem etnička podela, a ne to koja će grupa da bude u vođstvu. Zato postoji veoma ozbiljan rizik u poigravanju i nametanju rešenja – podvlači Radić.

Makedoncima brane da glasaju:

Opozicija u Skoplju bojkotuje izbore! Skoplje i nekoliko drugih gradova u Makedoniji već nedeljama potresaju protesti opozicije i organizacije građanske inicijative “Protestujem”, koji zahtijevaju ostavku predsjednika Đorđa Ivanova i odlaganje izbora zakazanih za 5. jun. Zahtevi idu tako daleko da je opozicija po nalogu stranaca juče čak odlučila da bojkotuje “nefer izbore”!?!

Kako je saopšteno, na izborima će zvanično učestvovati samo vladajuća makedonska stranka VMRO-DPMNE, dok ostale tri velike stranke – Socijaldemokratska stranka (SDSM) i albanske Demokratska unija za integraciju (DUI) i Demokratska partija Albanaca (DPA) – neće predati liste.

(Nezavisne.com)

Check Also

SKOPLJE DALO ZELENO SVET! SRBIJA ĆE BITI OPKOLJENA..

Na 130. sednici vlade Republike Severne Makedonije odobrena je realizacija vojne vežbe „Odlučan udarac“ koju …