Home / U FOKUSU / S. Koreja testirala bombu 5 puta jaču od one bačene na Nagasaki, može da ubije skoro 400.000 ljudi!

S. Koreja testirala bombu 5 puta jaču od one bačene na Nagasaki, može da ubije skoro 400.000 ljudi!

Kim-Dzong-Un-koreja

Hidrogenska bomba koju je danas testirala Severna Koreja pet puta je snažnija od one bačene na Nagasaki 9. avgusta 1945. godine kada je poginulo 74.000 ljudi, piše danas BBC. Ova bomba Severne Koreje može da ubije pet puta više ljudi!

Severna Koreja potvrdila je, nakon registrovanja dva jaka zemljotresa, da je testirala novu hidrogensku bombu namenjenu za interkontinentalnu balističku raketu.

Ovo je prva nuklearna proba otkad je Donald Tramp predsednik SAD, i sada se postavlja pitanje kako će reagovati.

On je pre nekoliko nedelja zapretio Severnoj Koreji „vatrom i besom kakav svet još nije video“, a nakon toga je napisao da je vojno rešenje problema Severne Koreje „potpuno spremno“, prenosi Index.hr.

Iako je Severna Koreja 2005. obećala da će prekinuti svoj nuklearni program u zamenu za pomoć u proizvodnji energije, 2006. je izvršila svoje prvo podzemno testiranje nuklearne bombe, a seizmička merenja pokazala su da je bomba bila znatno manja od onih koje je SAD bacio na Hirošimu i Nagasaki 1945.

Iste godine je prvi put testirala i balistički projektil.

Savet bezbednosti UN-a odgovorio je nametanjem opsežnih sankcija, na šta je Severna Koreja nastavila sa svojom taktikom zavaravanja međunarodne zajednice – nakon pregovora sa SAD, Južnom Korejom, Japanom, Rusijom i svojim glavnim trgovinskim partnerom i političkim saveznikom Kinom, potpisala je novi sporazum o demontiranju svojih pogona za proizvodnju nuklearnog oružja u zamenu za pomoć u hrani i ostalim potrepštinama.

Nakon što je ponovo odbila pristup inspektorima, 2009. godine izvršila je drugo testiranje nuklearne bombe, na što joj je SB UN nametnuo nove sankcije

Kim Džong Un došao je na vlast kao 27-godišnjak nakon smrti svog oca 2011. godine, a iste te godine izvršio je treće nuklearno testiranje, koje je njegova komisija za nacionalnu odbranu otvoreno opisala kao pripremu za skoru „totalnu akciju“ protiv SAD-a, „zakletog neprijatelja korejskog naroda“.

Pet godina kasnije izvedeno je četvrto i peto testiranje – ovo peto bilo je najveće do danas, s bombom za koju se procenjuje da je bila snažna kao ona bačena na Nagasaki – 10 do 20 kilotona.

Poslednja prepreka sposobnosti Severne Koreje za nuklearni napad je tehnologija lansiranja nuklearne bojeve glave na balističkom projektilu, a stručnjaci procenjuju da bi Pjongjang mogao da ima potpuno funkcionalni interkontinentalni balistički projektil s nuklearnom glavom već do 2020. godine.

Takođe, on na svom zvaničnom Tviteru piše i da je jJužna Koreja shvatila da razgovori o pomirenju sa Severnom Korejom neće biti uspešni, jer „Severna Koreja razume samo jednu stvar“.

Tanjug / Index.hr

Check Also

SKOPLJE DALO ZELENO SVET! SRBIJA ĆE BITI OPKOLJENA..

Na 130. sednici vlade Republike Severne Makedonije odobrena je realizacija vojne vežbe „Odlučan udarac“ koju …