Home / U FOKUSU / SAD PAKUJU KOFERE U AZIJI: Putin prodao raketni sistem S – 400 „Trijumf“, Kinezima! (VIDEO)

SAD PAKUJU KOFERE U AZIJI: Putin prodao raketni sistem S – 400 „Trijumf“, Kinezima! (VIDEO)

Peking je već uplatio avans za kupovinu sistema S-400. Rusija namerava da počne sa njihovom isporukom u prvom kvartalu 2017. godine.

putin-si-djinping

Kina je već uplatila Rusiji avans za ugovor o isporuci protivvazdušnog raketnog sistema S-400 „Trijumf“, koji je prošle godine zaključen, saopštio je šef državne korporacije „Rosteh“ Sergej Čemezov.

„Predstoji nam još ceo niz formalnih procedura koje još nisu završene, iako smo avans već dobili. Mislim da ćemo do kraja godine završiti ove procedure“, rekao je Čemezov.

Izvor u ruskoj vojnoj industriji je saopštio 12. novembra prošle godine da će Kina, verovatno, dobiti prve vazdušno-kosmičke sisteme velikog opsega S-400 „Trijumf“ u prvom kvartalu 2017. godine.

O kupovini sistema S-400 bilo je zvanično objavljeno u proleće 2015. godine.

Tada je šef „Rosoboroneksporta“ Anatolij Isajkin nije stao da otkriva detalje sporazuma — vrednost ugovora, broj kupljenih sistema i rokovi isporuke.

Prema podacima medija, radi se o najmanje šest divizija ukupne vrednosti tri milijarde dolara.

Podsećamo da je Kina u postupku izrade svojih nosaača aviona, kao i da se spori sa nekoliko zemalja oko ostrva u Južnokineskom moru, zbog čega su SAD nekoliko puta oštro kritikovale Kinu i pokrenule nekoliko diplomatskih ali i vojnih inicijativa.

Predsednik SAD je takođe naložio da se u Južnokinesko more pošalju razarači kako bi patrolirali kod spornih ostrva.

Kina je objavila da je stacionirala raketne sisteme na spornim ostrvima i da je to njeno legitimno pravo, zbog čega je nedavno SAd poslala nekoliko razarača i nosač aviona u to područje.

Kineske vlasti međutim insistiraju na preuzimanjem kontrole, kako u vazduhu, tako i na moru, za koje se procenjuje da poseduje velike rezerve prirodnog gasa.

Raspoređivanjem S 400 sistema na ovim ostrvima potpuno bi obesrabrilo svaki nedozvoljen prelet od strane SAD ali i bilo koje druge zemlje.

Osim S 400, Peking poseduje i s 300, modifikovan rati lakšeg transporta vozom, budući da kina ima stotine hiljada kilometara pruga, instaliranjem ovakvog sistema u mobilne prikrivene kontejere, Kina bi nesmetano mogla da transportuje i ovaj raketni sistem, što bi predstavljalo pravi košmar za SAD koja pokušava da prati tokove naoružanja.

Kina je takođe poručila nove ruske lovce Su-35.

Pogledajte video:


(Oslobođenje)

Check Also

SKOPLJE DALO ZELENO SVET! SRBIJA ĆE BITI OPKOLJENA..

Na 130. sednici vlade Republike Severne Makedonije odobrena je realizacija vojne vežbe „Odlučan udarac“ koju …