Home / U FOKUSU / SLOVENCI OTKRILI ŠTA SE DEŠAVALO na sastanku lidera Balkana! NE PIŠE NAM SE DOBRO!

SLOVENCI OTKRILI ŠTA SE DEŠAVALO na sastanku lidera Balkana! NE PIŠE NAM SE DOBRO!

balkan-rat

Stanje u jugoistočnoj Evropi poslednjih godinu dana se promenilo na gore, ocenio je u sredu ministar spoljnih poslova Slovenije Karl Erjavec.

On je posebno apostrofirao unutrašnje napetosti u BiH, odnose Beograda i Prištine i nestablnost u Makedoniji.

Erjavec je govoreći pred parlamentarnim odborom za spoljnu politiku odgovarao na pitanja o nedavnom samitu predsednika država Zapadnog Balkana u okviru procesa Brdo-Brioni, rekavši da su se tom prilikom pokazale suprotnosti i različiti stavovi lidera.

Pročitajte još: „Oštra rasprava, teške reči sa Tačijem, podržao me Ivanov“

Iznoseći detalje sa tog samita, Erjavec je rekao da su se po prvi put nakon 2004. godine opet mogli osetiti elementi neprijateljstva, netolerancije i napetosti.

Erjavec, koji je zajedno s kolegama iz regiona prisustvovao zatvorenoj raspravi predsednika i ministara spoljnih poslova, iznoseći svoje impresije iz rasprave predsednika različitih država u regionu, ocenio je da su se prilike u regionu u poslednjih godinu dana znatno promenile i to na gore.

„Pre se činilo da region ide u meru evroatlantskih integracija i vladao je duh saradnje, ali nakon ovog sastanka možemo biti zabrinuti“, kazao je Erjavec.

Posebno je istakao unutrašnje političke napetosti u BiH i Makedoniji, napete odnose Beograda i Prištine, što je posebno bilo uočljivo na tom sastanku, prenela je HINA.

(Agencije)

Check Also

SKOPLJE DALO ZELENO SVET! SRBIJA ĆE BITI OPKOLJENA..

Na 130. sednici vlade Republike Severne Makedonije odobrena je realizacija vojne vežbe „Odlučan udarac“ koju …