Home / U FOKUSU / SPREMA SE VELIKA RUSKA INVAZIJA: PUTIN ŠALJE TENKOVE NA GRANICU SA UKRAJINOM!

SPREMA SE VELIKA RUSKA INVAZIJA: PUTIN ŠALJE TENKOVE NA GRANICU SA UKRAJINOM!

Ruska armija grupiše vojnike i oružje u blizini granice sa Ukrajinom, javlja Rojtersov reporter, dok je generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio da su ruska provokativna retorika o nuklearnom oružju i dramatična ekspanzija letova njenih strateških bombardera “duboko uznemirujući i opasni”.

rusija, tenkovi

Rojters navodi da Rusija grupiše vojsku i više stotina komada oružja, uključujući mobilne lansere raketa, tenkove i artiljeriju u privremenoj bazi blizu granice sa Ukrajinom.

Sa mnogih vozila su uklonjene registarske tablice i oznake za identifikaciju, a vojnici su skinuli obeležja sa uniformi. Oni po tome liče na neke vojnike uočene u istočnoj Ukrajini za koje Kijev i zapadni saveznici tvrde da su ruski puk na tajnom zadatku, tvrdi Rojters.

Komandat NATO, general Filip Bridlav, početkom meseca je rekao da veruje da proruske snage koriste prekid vatre koji je stupio na snagu u februaru da se dodatno naoružaju i pripreme za novu ofanzivu, ali to nije preciznije objasnio.

Rusija negira da je njena vojska uključena u sukob u istočnoj Ukrajini, gde se proruske snage bore protiv ukrajinskih snaga.

03854745

Rusko ministarstvo odbrane je saopštilo da nema komentar o navodnom gomilanju vojske. Nekoliko vojnika je reklo da su poslati u tu bazu zbog vojnih vežbi, što znači da njihovo prisustvo tamo nije povezano sa situacijom u Ukrajini.

Ruska provokativna retorika o nuklearnom oružju i dramatična ekspanzija letova njenih strateških bombardera su “duboko uznemirujući i opasni“, istakao je juče u Vašingtonu generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg.

Ostvarivanje ruskih planova da rasporede rakete koje mogu da nose nuklearne bojeve glave u Kalinjingradu, blizu Poljske granice, kao i pretnja razmeštanjem nuklearnog oružja na Krimu “suštinski bi promenili bezbednosnu ravnotežu u Evropi”, rekao je Stoltenberg na skupu u Institutu za strateške i međunarodne studije u prestonici SAD, prenosi AFP.

Stoltenberg je oštro kritikovao rusko ponašanje u poslednjih godinu dana, “uključujući oružanu intervenciju u Ukrajini”, i obećao kako će Alijansa udvostručiti svoju posvećenost “kolektivnoj odbrani”.

Generalni sekretar NATO je istakao kako su se letovi ruskih strateških bombardera proširili “od Japana do Gibraltara, od Krita do Kalifornije i od Baltičkog do Crnog mora”.

Kada je u pitanju nuklearno oružje opreznost, predvidivost i transparentnost su od vitalnog značaja, napominje Stoltenberg, po kome je “rusko “zveckanje nuklearnom sabljom” neopravdano, destabilizujuće i opasno”.

Stoltenberg, takođe, kritikuje Rusiju zbog izvođenja iznenadnih vojnih vežbi velikog obima, što predstavlja kršenje međunarodnih sporazuma kojima se od vlada traži da sa drugima podele informacije o planiranim vežbama i da na njih pozovu strane posmatrače.

Rusija u blizini granice s Ukrajinom baš ove nedelje održava još jednu takvu vežbu u kojoj učestvuje 250 aviona i 700 komada teškog naoružanja.

Navodeći primer ruskih akcija u Ukrajini i drugde, Stoltenberg zaključuje kako Rusija “demonstrira svoju vojnu silu, podstiče agresivni nacionalizam i ističe pravo na nametanje svoje volje susedima i otimanje zemlje”.

web-tribune.com

Potpredsednik SAD Džo Bajden branio je juče odluku američke vlade da sarađuje s Rusijom u oblastima “jasnog obostranog interesa”, čak i dok Zapad nastoji da kazni Moskvu zbog njenih akcija u Ukrajini, prenela je američka agencija AP.

Bajden je rekao da ekonomske sankcije uvedene Rusiji treba da ostanu na snazi sve dok se ne postigne mirovni dogovor s Ukrajinom. On je rekao da ekonomske mere i drugi pokušaji odmazde protiv Rusije, nemaju cilj da iznude “promenu režima” već da ruski predsednik Vladimir Putin deluje racionalnije, navodi AP.

Kijev, podseća agencija, optužuje Moskvu da naoružava proruske pobunjenike na istoku Ukrajine i šalje im pomoć u ljudstvu.

SAD i Evropa, i pored sankcija Rusiji, nastavili su da rade zajedno s njom po pitanju nuklearnog programa Irana a ruska saradnja je ključna i u naporima da se okonča građanski rat u Siriji, navodi AP.

– Opravdano je sarađivati tamo gde postoji jasan obostran interes – rekao je Bajden.

On je pozvao Evropsku uniju da obnovi sankcije koje je ona zavela Rusiji prošle godine i dodao i da će mere SAD protiv Rusije ostati na snazi.

(Tanjug)

Check Also

SKOPLJE DALO ZELENO SVET! SRBIJA ĆE BITI OPKOLJENA..

Na 130. sednici vlade Republike Severne Makedonije odobrena je realizacija vojne vežbe „Odlučan udarac“ koju …