Home / U FOKUSU / SVE JE BILA SAMO TAKTIKA I VRHUNSKA PREVARA VLADARA IZ SENKE: Tramp se sprema za razoran sukob sa Kinom!

SVE JE BILA SAMO TAKTIKA I VRHUNSKA PREVARA VLADARA IZ SENKE: Tramp se sprema za razoran sukob sa Kinom!

kina- usa- sad- amerika

Reksu Tilersonu, kojeg je novoizabrani američki predsednik Donald Tramp imenovao za državnog sekretara SAD, bolje bi bilo da pazi na svoj jezik, upozoravaju danas kineski mediji uz ocenu da su Tilersonove pretnje da se Kini uskrati pristup ostrvima u Južnom kineskom moru „ratnohušačka retorika“.

Kineški državni list „Čajna dejli“ smatra da ukoliko bi Tilerson delovao u skladu sa svojim pretnjima, to bi „postavilo kurs za razoran sukob između Kine i SAD“.

„Osim ukoliko Vašington ne planira da vodi rat velikih razmera u Južnom kineskom moru, bilo kakvi drugi pristupi da se Kini uskrati pristup ostrvima bili bi ludački“, navodi kineski „Global Tajms“.

Tilersonu bi, dodaje taj list, bilo bolje da „prostudira nuklearne strategije ukoliko želi da primora veliku nuklearnu silu da se povuče sa svojih teritorija“, prenosi AFP.

Oba lista su se, međutim, saglasila da je prerano reći da li Tilerson svojim pretnjama „više laje nego što ujeda“.
„Ostaje da se vidi u kojoj meri će se njegovi stavovi protiv Kine pretočiti u američke spoljne politike“, piše „Čajna Dejli“.

S druge strane, „Global Tajms“ upozorava da to ne znači da bi Trampova administracija trebalo da misli da Peking nije čuo, kako kaže, antikinesku retoriku jednog od članova njihovog tima.

Tilerson, koji je i bivši izvršni direktor naftnog giganta „Ekson mobila“, rekao je nedavno da Vašington mora da uputi jasan signal Kini da njena izgradnja ostrva u Južnom kineskom moru mora da prestane.

On je u svedočenju pred Komitetom za spoljne poslove Senata, koji treba da mu potvrdi postavljenje na novu funkciju, rekao i da SAD moraju da Pekingu jasno stabe do znanja Kini neće biti dozvoljen pristup ovim ostrvima.

Tilerson smatra da je kineska gradnja ostrva i postavljanje vojnih kapaciteta na njih „sličnna ruskom preuzimanju Krima“.

(Tanjug)

Check Also

SKOPLJE DALO ZELENO SVET! SRBIJA ĆE BITI OPKOLJENA..

Na 130. sednici vlade Republike Severne Makedonije odobrena je realizacija vojne vežbe „Odlučan udarac“ koju …