Home / U FOKUSU / TAJNI PLAN- EVO ŠTA STOJI IZA PREBACIVANJA TERORISTA IZ GVANTANAMA U BEOGRAD: Od Srbije prave metu za teroriste!

TAJNI PLAN- EVO ŠTA STOJI IZA PREBACIVANJA TERORISTA IZ GVANTANAMA U BEOGRAD: Od Srbije prave metu za teroriste!

gvantanamoDvojica pritvorenika američkog vojnog zatvora Gvantanamo na Kubi, prebačeni su u Srbiju, navodi zvaničnik Stejt departmenta, prenosi Rojters.

Ministarstvo odbrane SAD najavilo je transfer državljanina Jemena Mansur Ahmeda Sada el Dajfija i Tadžikistanca Muhamadija Davlatova, rekao je neimenovani zvaničnik Stejt departmenta.

Ovo je prvi put da se zatvorenivici iz Gvantanama prebacuju u Srbiju, navodi Stejt department.

– Sjedinjene Države cene velikodušnu pomoć Srbije u našim naporima da zvatorimo zalivski objekat.

Ovo je veoma značajan humanitarni gest srpskog rukovodstva na globalnom nivou – rekao je državni sekretar Džon Keri.

Dvatlovu je pre šest godina odobren transfer od strane šest različitih departmenata. El Dafiju je isto dozovoljeno u oktobru prošle godine od strane odbora za reviziju koji je ocenio da njegov pritvor više nije neophodan za nacionalnu bezbednost, navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane.

Obamina administracija obavestila je Kongres o svojoj nameri da se dva čoveka prebace u skladu sa zakonom.

Američki predsednik nadao se da će ozloglašeni zatvor zatvoriti već tokom prve godine svog mandata 2009, ali je naišao na snažan otpor republikanaca, ali i pojedinih demokrata.

(Blic)

 

Check Also

POTEZ POSLE KOG ZA SEVERNU KOREJU NEMA POVRATKA, A AMERIKA BAŠ TO SPREMA: „Ako učinite taj korak, smatraćemo to objavom rata!“

Severna Koreja saopštila je danas da će bilo kakvu pomorsku blokadu smatrati činom rata, javlja …