Home / U FOKUSU / Trampu su potrebni ratovi samo iz jednog razloga

Trampu su potrebni ratovi samo iz jednog razloga

tramp- bombardovanje- nuklearna- atomska

Američki magazin „Atlantik“ ocenjuje da su raketiranje aerodroma sirijske vojske i zaoštravanje prema Severnoj Koreji samo deo taktike američkog predsednika Donalda Trampa da izbegne pokretanje „impičmenta“ (smene) i odobrovolji svoje republikance.

List tvrdi da američki predsednik Donald Tramp, za razliku od svojih prethodnika Baraka Obame ili Džordža Buša, nije pokušao da pribavi čak ni minimalni legalni okvir za svoju prvu vojnu intervenciju.

Obično se Bela kuća u tim prilikama pozove na svoje zalaganje za „američke vrednosti“ poput „zaštite ljudskih prava i manjina ili širenja demokratije“.

Tramp je na taj način, kao i otvorenom pretnjama upućenim Severnoj Koreji, nastojao da zaustavi politički i medijski talas napada na sebe i svoje saradnike, koje stalno optužuje za veze sa Moskvom.

Napadom na Asadove snage Tramp je želeo da pokaže da u Beloj kući ne sedi ruska marioneta.

„Atlantik“ tvrdi da je ruski lider Vladimir Putin svestan svega toga, pa se previše ne uzbuđuje zbog, navodne, promene u spoljnopolitičkoj doktrini svog američkog kolege.

I Trampova aktivnija i agresivnija politika prema Severnoj Koreji je gotovo isključivo u funkciji američke unutrašnje politike.

Tramp vrlo dobro zna da veliki deo republikanskih senatora i kongresmena zagovara mnogo tvrđu politiku prema Pjongjangu od one kakvu je vodio bivši predsednik SAD Barak Obama.

Ti senatori i kongresmeni, poput Džona Mekejna, izrazito su protiv Trampa, pa su savetnici američkog predsednika procenili da bi većim pritiskom na severnokorejske vlasti mogli da odobrovolje veliki broj važnih ljudi u Republikanskoj stranci.

Napadom na Siriju i slanjem ratne flote prema Severnoj Koreji, Tramp je odigrao za sebe dva korisna unutarpolitička poteza, ocenjuje „Atlantik“.

(Srna)

Check Also

SKOPLJE DALO ZELENO SVET! SRBIJA ĆE BITI OPKOLJENA..

Na 130. sednici vlade Republike Severne Makedonije odobrena je realizacija vojne vežbe „Odlučan udarac“ koju …