Home / U FOKUSU / UZBUNA NA ZAPADU! Britanski ministar: Rusija za Baltik sprema isti scenario kao za Krim!

UZBUNA NA ZAPADU! Britanski ministar: Rusija za Baltik sprema isti scenario kao za Krim!

Britanski ministar odbrane Majkl Falon izjavio je da postoji „realna i prisutna opasnost“ da će Rusija pokušati da destabilizuje baltičke zemlje i da se tenzije između Moskve i NATO „zagrevaju“.

03854745
Listovi Tajms i Dejli telegraf su danas objavili da je Falon u razgovoru s njihovim novinarima tokom putovanja za Sijera Leone, u sredu izrazio zabrinutost zbog pritiska predsednika Rusije Vladimira Putina na bivše sovjetske republike Letoniju, Litvaniju ili Estoniju, koje su i članice NATO.

– Mutna kampanja infiltracije, propagande, posebne paravojne jedinice i sajber napadi, kao što se dogodilo u ranim fazama sukoba u Ukrajini, mogla bi zapaliti etničke tenzije u Estoniji, Litvi ili Latviji – rekao je Fallon.

Rusija bi, upozorio je on, mogla da koristi taktiku kao u Ukrajini i za aneksiju Krima.

„Zabrinut sam zbog Putina, zabrinut sam zbog njegovog pritiska na Baltik, zbog načina na koji isprobava NATO“, rekao je Falon.

Prema izveštaju NATO broj ruskih vojnih aviona koji zalaze u vazdušni prostor baltičkih država se utrostručio prošle godine, a Estonija tvrdi da je njihov obaveštajac otet na granici prošle godine i trenutno je zarobljen u Rusiji.

Brojni vojni analitičari pitaju se bi li istočne članice NATO mogle da se obrane od prikrivene vojne kampanje kao što je bila ona u Ukrajini prošle godine – paravojne formacije, hakovanje internet komunikacija i vešta propaganda koja bi potpirivala napetosti između ruskih manjina i većinskog stanovništva u baltičkim državama.

500Majkl Falon

– Putin je celu prošlu godinu testirao NATO, ako pogledate aktivnosti u vazduhu i pod morem – rekao je Falon, navodeći da su Rusi pre dve nedelje poslali dva bombardera niz kanal La Manš, pa su Britanci morali hitno da podignu presretače kako bi ih oterali.

Prema njegovim rečima, to je prvi put nakon hladnog rata da se tako nešto dogodilo i to nam samo pokazuje da Zapad mora da odgovori.

Šef britanskog Ministarstva odbrane takođe je naglasio da NATO mora biti spreman za agresiju Rusije „kakav god oblik ta operacija imala“.

(Beta)

Check Also

ASADOVE SNAGE PRETRPELE PRVE GUBITKE U AFRINU: Turci u žestokom naletu na zapadnom frontu! (VIDEO)

Uprkos dolasku sirijskih dobrovoljačkih Snaga nacionalne odbrane (SNO) na liniju fronta, Turci i njihove džihadističke …