Home / U FOKUSU / VAN ROMPEJ: Evropi preti kontinentalni rat koji može biti najsmrtonosniji od vremena balkanskih ratova!

VAN ROMPEJ: Evropi preti kontinentalni rat koji može biti najsmrtonosniji od vremena balkanskih ratova!

Samo „globalno rešenje” može rešiti ukrajinsku krizu, a takvo rešenje može bitidecentralizacija ili federalizacija Ukrajine – izjavio predsednik Evropskog saveta Herman van Rompej, a prenela moskovska agencija Interfaks.

van rompej

On je govorio na Institutu za političke studije (Sciences Po) i naglasio da on „globalnim rešenjem” smatra federalizaciju Ukrajine. Prema njegovim rečima, istovremeno bi trebalo opredeliti mesto Ukrajine u Evropi. To bi, kako je rekao, podrazumevalo: zbližavanje sa EU, jer to želi većina u toj zemlji, i korektne odnose sa Rusijom.

Van Rompej je ocenio da je ukrajinska kriza počela sa „događajima na Krimu” i da je „najozbiljnija geopolitička kriza u Evropi od okončanja hladnog rata”.

„U Ukrajini se više ne može govoriti o prekidu vatre jer je za vreme „prekida vatre”, dogovorenog 5. septembra, poginulo oko 1000 ljudi. I novi „prekid vatre” čeka ista sudbina ako ne bude globalnog rešenja” – upozorio je predsednik Evropskog saveta.

U nastavku je podvukao: „Da sve bude još gore, stvari idu ka ratu na kontinentu koji može biti najsmrtonosniji od vremena balkanskih ratova. Jer, ko naruši granice – taj narušava mir”.

Rompeja će za koji dan na čelu Evropskog saveta naslediti Poljak Donald Tusk.

Prethodno je visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost, Federika Mogerini, bečkom listu Kurier rekla da bi Kijev trebalo da obezbedi autonomni status istoku Ukrajine.

Njena portparolka je, međutim, to demantovala, naglasivši da je intervju bio na ngleskom i da je bio osetno duži nego objavljena verzija i da jo moguće da je došlo do greške u prevodu.

(Fakti)

 

Check Also

POTEZ POSLE KOG ZA SEVERNU KOREJU NEMA POVRATKA, A AMERIKA BAŠ TO SPREMA: „Ako učinite taj korak, smatraćemo to objavom rata!“

Severna Koreja saopštila je danas da će bilo kakvu pomorsku blokadu smatrati činom rata, javlja …