Home / U FOKUSU / VUČIĆ IZ NJUJORKA U STRAHU PORUČUJE: Ovde sve pršti od teških reči, TRAMP PRETI- Svet je u velikoj opasnosti!

VUČIĆ IZ NJUJORKA U STRAHU PORUČUJE: Ovde sve pršti od teških reči, TRAMP PRETI- Svet je u velikoj opasnosti!

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u Njujorku da se svet danas nalazi u opasnoj i komplikovanoj situaciji.

vucic

On je dodao da se u sedištu UN moglo čuti i „mnogo teških reči“ u tom kontekstu, te da je nama, kao maloj zemlji, bolje da ostanemo „izvan svakog radara“.

Vučić je sa novinarima u sedištu UN razgovarao posle obraćanja američkog predsednika Donalda Trampa, koji se fokusirao na zemlje koje smatra najvećim bezbednosnim izazovom po svetsku zajednicu, a posebno na Severnu Koreju, a koje je, po proceni srpskog predsednika, naišlo na veoma podeljen prijem i reagovanja.

Na pitanje Tanjuga kako ocenjuje aktuelnu situaciju u svetu, na tragu ocena da će ta pitanja biti dominantna i u debati na zasedanju Generalne skupštine, Vučić je primetio da mu se čini da postoje određene paralele sa situacijom pred Prvi svetski rat i nekim drugim istorijskim periodima i prilikama.

„Mislim da je svet danas u veoma opasnoj situaciji. Mnogo se teških reči danas moglo čuti. Ostaje da se vidi šta će na to reći predstavnici Irana, Venecuele, Severne Koreje, ali i Kine i drugih zemalja“, rekao je on u izjavi srpskim novinarima.

Vučić je istakao da je situacija u svetu vrlo komplikovana, a da je za nas, kao brojčano i teritorijalno malu zemlju, bolje da budemo tihi i „van svakog radara“, te da čuvamo svoju zemlju i budućnost naše dece.

Naše je, istakao je šef srpske države, da uradimo sve da nikada ne budemo na spisku zemalja, koje je danas „u pakao slao američki predsednik“, da vodimo pamentnu politiku, da svoju zemlju i narod sačuvamo i, ako je potrebno, a jeste, bolje je da i on kao predsednik ne pokazuje ni svoj, ni naš ponos na svakom mestu, da bi našu zemlju sačuvali, štiteći, pritom, interese Srbije i naših građana.

Pažljivo je, kaže, slušao govor američkog predsednika, a porazgovarao je o njemu i sa šefom ruske diplomatije Sergejom Lavrovom, sa kojim je imao bilateralni susret u sedištu UN, kao i sa predstavnicima Sejšela, koji u zdanju svetske organizacije sede pored nas, a veoma su nam važni, ne samo zbog odnosa u Unesku.

„Predsednik sam male zemlje i ne mogu da govorim sve što o tome mislim, ali mogu da kažem da ćemo svaku reč predsednik Trampa analizirati. Videla se duboka, duboka podeljenost oko njegovog govora u sali Generalne skupštine UN“, rekao je Vučić.

„Sve drugo što bi komentarisao nisam siguran da bi bilo u našem interesu“, istakao je.

Vučić je kazao da je čuo danas nekoliko dobrih poruka, ali i nekoliko za njega iznenađujućih i teških.

„Analiziraćemo ozbiljno, danima i nedeljama ćemo raditi Trampovom govoru, kao i na govorima nekih drugih, da bismo mogli da pronađemo prave zaključke za vođenje srpske politike u narednom periodu.

Tih 45 minuta govora ćemo analizirati narednih 45 dana da bismo izvukli pouke kako da se ponašamo u budućnosti i šta je to što je najbolje za našu zemlju“, zaključio je on.

Američki predsednik Donald Tramp rekao na zasedanju Generalne skupštine UN da želi harmoniju i prijateljstvo, ali i istakao da neki delovi sveta idu dođavola.

On je dodao i da ne želi sukobe, kao i da je Amerika vođena ishodima i rezultatima, a ne ideologijom.

Dodao je i da će uvek Ameriku stavljati na prvo mesto, a potom je i žestoko kritikovao režime u Severnoj Koreji i Iranu.

“Neki delovi sveta idu dođavola. Ako Amerika bude ugrožena, nećemo imati drugog izbora nego da potpuno uništimo Severnu Koreju. Kim Džong-un je raketaš u samoubilačkoj misiji. Sada je vreme da svi zajedno radimo da izolujemo Kima sve dok on ne prestane sa neprijateljskim ponašanjem.

Suverene države moraju da budu osnova svetskog poretka. Moramo da odbacimo pretnje suverenitetu, od Ukrajine do Južnog kineskog mora. Očekujem da sve države poštuju interese svog naroda, kao i prava drugih suverenih država“, rekao je Tramp.

Prema njegovim rečima: “Otpadnički režimi su pretnja svetu“.

“Oni pomažu raširenim terorističkim mrežama. To su Severna Koreja i Iran. Protivnicima SAD poručuje da će američka vojska postati jača nego ikada u istoriji“, naveo je Tramp.

Povodom Irana, Tramp je rekao da se radi o „ekonomski praznoj otpadničkoj državi čiji je jedini izvozni proizvod nasilje“. Nuklearni sporazum sa Iranom Tramp je nazvao „sramnim“ i dodao da svetski lideri ne mogu da se drže tog sporazuma ako on omogućava nastavak iranskog nuklearnog programa.

Vlasti u Teheranu, koje je nazvao „ubilačkim režimom“ i „korumpiranom diktaturom“, pozvao je da prestanu da „podržavaju teroriste“ i „destabilizuju Bliski istok“.

U skladu sa stavom „prvo Amerika“, predsednik SAD je naveo da će njegova zemlja „zauvek biti prijatelj sveta i posebno saveznika“, ali da su Amerikanci primarna obaveza.

„Svi odgovorni lideri imaju obavezu da služe svojim građanima. Više ne možemo biti iskorišćavani ili ulaziti u jednostrane sporazume gde SAD ne dobijaju ništa zauzvrat“, rekao je Tramp.

On je naveo da „Amerika nikome ne nameće svoj način života“, ali da je njemu Amerika na prvom mestu, „kao što bi i drugim političarima trebalo da budu njihove zemlje“.

Tramp je krizu u Venecueli nazvao „neprihvatljivom“ i izjavio da SAD „ne mogu samo da stoje po strani i gledaju“. Venecuelansku vladu je nazvao „socijalističkom diktaturom“.

(TANJUG)

Check Also

SKOPLJE DALO ZELENO SVET! SRBIJA ĆE BITI OPKOLJENA..

Na 130. sednici vlade Republike Severne Makedonije odobrena je realizacija vojne vežbe „Odlučan udarac“ koju …