Home / U FOKUSU / ZAHUKTAVA SE – ĐINPING NAREDIO: Kineski nosač aviona čeka američkog na obali Severne Koreje, spreman da se suprostavi!

ZAHUKTAVA SE – ĐINPING NAREDIO: Kineski nosač aviona čeka američkog na obali Severne Koreje, spreman da se suprostavi!

Kina-nosac-aviona

Novi kineski nosač aviona, prema nalogu predsednika Si Đinpinga, porinut juče u Žutom moru kod zapadne obale Severne Koreje. On će se suprotstaviti američkom nosaču koji je poslat u taj region

Kinezi nameravaju da brane Severnu Koreju u slučaju američkog napada. Tek napravljeni kineski nosač aviona juče je, prema nalogu predsednika Si Đinpinga, porinut u Žuto more kod obala Severne Koreje kako bi mogao da se suprotstavi američkom nosaču koji je lider SAD Donald Tramp poslao u taj region.

Poruka Pekinga

Kina je svoj novi, drugi nosač aviona u floti napravila potpuno samostalno za pet godina i tri meseca. U pitanju je brod težak 70.000 tona, dugačak 315 metara, koji može da nosi do 36 aviona i po svojim karakteristikama jedan je od najmoćnijih na svetu.

On je juče porinut u vodu u luci Daljen, u provinciji Ljaoning, koja se graniči sa Severnom Korejom, na njenoj zapadnoj strani.
Istovremeno, američki nosač aviona “USS Karl Vinson” takođe se nalazi u regionu.

On je trenutno na vojnim vežbama u Japanu, u Pacifiku, a plan je da se uskoro preseli u Japansko more kod istočne obale Severne Koreje. Tamo će se pridružiti grupi američkih brodova i moćnoj nuklearnoj podmornici “USS Mičigen”, kojima Tramp želi da natera lidera Severne Koreje Kim Džong Una da odustane od nuklearnog programa.

Međutim, nakon što “USS Karl Vinson” stigne na odredište, kineski i američki nosač aviona naći će se “oči u oči”, odnosno deliće ih samo Korejsko poluostrvo. To je, prema rečima stručnjaka, i bio kineski cilj.

Analitičar Tung Džao iz Karnegi centra za međunarodnu politiku u Pekingu smatra da je Si Đinping rešio da postavi svoj novi nosač aviona baš u ovom trenutku u Žuto more da bi odvratio Trampa od eventualnog napada na Pjongjang.

– Kina je najveći saveznik Severne Koreje. Ako se uzme u obzir pojačana tenzija na Korejskom poluostrvu i činjenica da je region na ivici rata, jasno je da je Peking želeo da poruči Vašingtonu da stoji uz Pjongjang. Nema jasnijeg signala od nosača aviona koji se nalazi baš kod granice Severne Koreje – kaže Tung Džao.

Rat zbog sitnice

Bezbednosni eksperti stoga strahuju da bi rat na Korejskom poluostrvu mogao da izbije svakog trenutka, i to zbog najmanje sitnice.
– Najveće pitanje jeste ko će prvi napraviti neku glupu grešku.

Dovoljan je jedan nepromišljen potez i sve može da se otrgne kontroli.

Dodatno zabrinjava to što su i lider Severne Koreje Kim Džong Un i američki predsednik Donald Tramp veoma nepredvidivi, zbog čega svašta možemo da očekujemo – kaže američki bezbednosni stručnjak Brus Benet.

Inače, tenzije na Korejskom poluostrvu porasle su početkom aprila, nakon što je Kim izveo treću balističku probu od početka godine. Prema obaveštajnim podacima, on se sprema da izvede i šesti nuklearni test, zbog čega je Tramp poslao svoju moćnu armadu kod obala Severne Koreje.

Međutim, Pjongjang preti da će na eventualni američki napad odgovoriti nuklearnim projektilima, te sad ceo svet strahuje od početka nuklearnog rata.

(Informer)

 

Check Also

SKOPLJE DALO ZELENO SVET! SRBIJA ĆE BITI OPKOLJENA..

Na 130. sednici vlade Republike Severne Makedonije odobrena je realizacija vojne vežbe „Odlučan udarac“ koju …