Home / U FOKUSU / ZAPAD ZANEMEO: Rusija sprema aktiviranje raketnog sistema S-500!

ZAPAD ZANEMEO: Rusija sprema aktiviranje raketnog sistema S-500!

Glavnokomandujući Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije, general-pukovnik Viktor Bondarjev najavio da će ruska vojska uskoro dobiti nove sisteme S-500 koji predstavljaju univerzalni kompleks dalekog dometa i presretanja projektila na velikim visinama.

rusija- rakete- S 500

Novi sistem može da presretne balističke rakete, ali i da pogodi avione, helikoptere i krstareće rakete.

Specifičnost geostrateškog položaja Rusije se sastoji u tome da glavnu pretnju po njenu vojnu bezbednost čine sistemi vazdušno-kosmičkih napada inostranih država.

Iskustvo vojnih konflikta u nekoliko poslednjih decenija pokazuje da nije dovoljno da se razvijaju samo odbrambene snage.

 Zbog toga zamenik glavnog komandanta Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije Viktor Gumjoni tvrdi da vazdušno-kosmička odbrana Ruske Federacije mora biti aktivna, mobilna i mora da nosi ofanzivni karakter.

Gumjoni ističe i da ruske snage moraju biti opremljene tako da mogu da unište protivnička sredstva napada u letu, da poraze avijaciju neprijatelja stacioniranu na aerodromima, kao i nosače visokopreciznog oružja, ali i da mogu da neutrališu orbitalne grupe kosmičkog naoružanja protivnika.

Gumjoni podseća da su Vazdušno-kosmičke snage imaju zadatak da štite državu od napada iz vazduha i svemira.

„Nakon što su Amerikanci, bez najave, raketama tipa ’tomahavk‘ zasuli sirijski aerodrom, vredelo bi zamisliti se nad pitanjem — a šta ako sličan napad bude izvršen na teritoriji Rusije?

Kako bi i čime Vazdušno-kosmičke snage trebalo da reaguju na slične pretnje?“, pita se zamenik glavnog komandanta Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije.

Zato možemo da konstatujemo da nije slučajno što je baš ovih dana glavni komandant Vojno-kosmičkih snaga RF Viktor Bondarjev najavio da će vrlo brzo ruska vojska dobiti nove sisteme S-500 koji upravo zadovoljavaju sve zahteve koje je Viktor Gumjoni naveo.

S-500 predstavlja novu generaciju PVO raketnih sistema „zemlja-vazduh“. To je univerzalni kompleks dalekog dometa i presretanja projektila na velikim visinama uz povećan potencijal protivraketne odbrane.

Sistem S-500 može da presretne balističke rakete, ali i da pogodi avione, helikoptere i krstareće rakete.

Po svojim karakteristikama S-500 značajno prevazilazi mogućnosti prethodnika S-400, ali i američkog konkurenta „Pejtriot advensd kejpabiliti 3“.

Viktor Baranec, ruski vojni publicista i pukovnik u penziji, za Sputnjik precizira koje su to karakteristike.

„Glavna osobina S-500 je jedinstveni sistem koji će objediniti i PVO i PRO funkciju. Čak i da niste vojno potkovani, razumete da se ovde radi o dve sfere: protivvazdušnoj, odnosno o vazdušnom prostoru neposredno oko Zemlje i o protivraketnoj odbrani, a tu se već radi o svemiru.

Zato je ovo prvi sistem koji će moći da lansira rakete do bliskog svemira i on tu ima jedan cilj: da neutrališe interkontinentalnu balističku raketu protivnika“, navodi Baranec.

Kako ističu vojni eksperti, taktičko-tehničke karakteristike sistema S-500 daju mogućnost da se sa Zemlje otvori direktna paljba po satelitima protivnika, kako bi oni bili bespogovorno uništeni.

Na to ukazuje i general Gumjoni koji ističe da sistem ima zadatak da „neutrališe efikasnost orbitalne grupe kosmičkog naoružanja protivnika“.

Zato bi trebalo razmisliti o tome šta bi se dogodilo sa raketama „tomahavk“ koje se navode isključivo putem signala navigacionog sistema Dži-Pi-Es, ako bi svi sateliti tog navigacionog sistema bili u trenutku uništeni.

Viktor Baranec navodi i druge prednosti raketnog sistema nove generacije:

„U sistemu S-500 je realizovan kompleks takozvane diferencijacije rešavanja zadataka.

Dok su kod prethodnog sistema S-400 sve rakete jednake, novi sistem ima rakete koje su predviđene za uništavanje različitih ciljeva.

S-500 za razliku od prethodne verzije može da pogodi satelit na niskim orbitama i da mnogo efikasnije uništi bojevu glavu neprijateljske rakete.

Raketa najnovijeg sistema leti brzinom većom od 7 kilometara u sekundi i može istovremeno da gađa 10 ciljeva, dok je S-400 mogao da gađa samo 6 ciljeva.

Domet raketa koje čine najnoviji raketni sistem je čak 600 kilometara i u tom smislu nijedan drugi sistem ne može da se poredi sa S-500“, ocenjuje Baranec.

Načelnik Vojne akademije vazdušno-kosmičke odbrane, general-potpukovnik Vladimir Ljaporov ističe da se još od prošle godine sprovodi obuka stručnjaka koji će moći da upravljaju sistemom S-500.

Sada je samo pitanje trenutka kada će ti sistemi postati deo naoružanja ruske vojske.

(Agencije)

Check Also

SKOPLJE DALO ZELENO SVET! SRBIJA ĆE BITI OPKOLJENA..

Na 130. sednici vlade Republike Severne Makedonije odobrena je realizacija vojne vežbe „Odlučan udarac“ koju …