Priča za koju Srbija ne zna: Devojčica(8) koja „živi“ u vozovima sa psom u naručju!

Na beogradskoj Železničkoj stanici, svakog jutra okuplja se veliki broj ljudi, odakle kreće na različita putovanja, kako po Srbiji, tako i po inostranstvu.

500Foto: Telegraf

Jedni nose ogromne putne torbe, drugi u rukama drže glomazne kartonske kutije, a neki samo žurno prolaze sa rukama u džepovima.

U moru lica, ugledali smo jedno prelepo, mlado i čedno, koje nam je odmah privuklo pažnju.

Devojčica od sedam, osam godina, trčala je ka jednom od vagona, dok je u naručju čvrsto držala neku malu, čupavu životinju. Krenuli smo za njom, jer nas je prizor fascinirao i odmah smo želeli da saznamo ko je i kuda se uputila.

Pošto smo uleteli u gužvu, izgubili smo je iz vidokruga, pa smo brzo ušli u voz koji je tog trenutka od prestonice kretao ka Skoplju. Ljubazni kondukter dočekao nas je na ulazu i upitali smo ga da li je slučajno video malu devojčicu, koja je u rukama držala neku životinju.

– Video sam neko dete, ali nije bilo nikakve životinje. Eno je u drugom vagonu, treći ili četvrti kupe. Samo pravo, ne možete da promašite.

Poslušali smo ga i kroz dugački uzani hodnik provirivali u sve moguće kabine, ne bi li je pronašli.

A onda smo je ugledali.

Sedela je mirno, pognute glave. Pokucali smo i ušli. Odmah nam se osmehnula.

– Zdravo. Ja sam Marija, a ovo je Meda – rekla je. Odgrnula je jaknu a na krilu joj je ležao preslatki psić.

– On je moj najbolji prijatelj i mi svuda idemo zajedno – nastavila je osmogodišnjakinja, koja nam je otkrila da je iz Aleksinca i da često dolazi u prestonicu, ali i da dosta vremena provodi u vozovima, pa je tako obišla gotovo celu Srbiju.

Marija je najmlađa od petoro mališana i još uvek ne ide u školu. Ne seća se kada je bila kod kuće poslednji put i kada je videla braću i sestre.

– Ne mogu da idem u školu. Nemam vremena. Stalno putujem negde. U vozu je toplo i Meda i ja se ovde grejemo.

Bilo nam je čudno što je sama, pa smo je pitali gde joj je majka i zašto ne putuju zajedno.

– Ona je kod kuće. Bolesna je. Ali Meda me čuva – rekla je devojčica.

Dok nam je govorila, nemirni Meda je skakutao po sedištu, grickao joj jaknu i lizao je po rukama. Želeli smo da saznamo nešto o ovom divnom prijateljstvu, a Marija nam je otkrila da se od Mede ne odvaja i da ga voli najviše na celom svetu.

– On je moja duša. Neću ga dati nikada, nikome i vodim ga svuda sa sobom. On je sa mnom već 2 meseca i bio je mali kada sam ga našla samog i gladnog na ulici. Nije mogao da vidi i grejala sam mu mleko i davala da jede. To radim svakog dana, sama.

Marija danima krstari našom zemljom i vozi se sa svojim Medom. Njih dvoje neprekidno idu od mesta do mesta i uživaju u vremenu koje provode zajedno.

Ali, zabrinjavajuće je što devojčica od 8 godina sama luta našom zemljom, dok joj jedino društvo pravi pas od nekoliko meseci.

(Telegraf.rs)

 • Gost

  Bio bih vam zahvalan ako biste rekli kako se moze pomoci toj devojcici .

 • kleopatra

  Da li je moguce,da roditelje bas briga za dete.Da li je o tome obavesten centar za socijalni rad.

  • Srbalj

   teto pa nismo norveska…….centar za s.rad…….cc

 • Zmaj Pisum

  Budite ljubazni pa dostavite bilo kakav podatak više o detetu.
  Ovo je tuga Božija.

 • Ljiljana Goran Mijailovic

  O boze dragi..jadno dete,da ne pomislim sta joj se sve moze dogoditi bez zastite…strasno…da li misve uglavnom moramo iz medija da saznamo…

 • Neverni Toma

  Sumnjam u ovu priču! Dete i pas moraju da jedu. Odakle joj novci. Ovo je izmišljena priča kao kad se pisalo da je legenda Dragan Laković živeo i umro u vozu, što nije imalo veze sa istinom.

 • gost

  Topla, sentimentalna i izmišljena priča koja je neodrživa. Zato i nema potpisa novinara koji je priču preneo htedoh reći izmislio. Jer da je to trebalo da bude prava priča lako bi od devojčice doznao adresu roditelja, našao ih i otkrio pravi razlog. Ovako šuplje kao cevka i potpuna izmišljotina uostalom kao i 90% slučajeva u tim novinama u poslednjih 2 meseca.

 • nada

  ak je ovaj tekst izmisljen,,,,u neke sumnjive svrhe onda bi urednik morao odgovarati

 • Mina

  I tako…dete od sedam-osam godina zna da je Meda sa njom vec dva meseca…cudo jedno kako pametno i dobro orijentisano dete u vremenu a bogme i u prostoru. Zna gde treba da ide i kako da se vrati kuci uprkos tome sto je nepismena …i mesecima je kondukteri nisu primetili … Srpski Hudini reklo bi se…

 • zeljeznicar

  lafina…

 • Athens

  Ostavite i psa i djevojčicu na miru.

 • Djani

  Meni je ovo prosto neverovatno. Ko njoj placa putovanje vozom. Kako greje mleko. Odakle joj pare za mleko. Nepismena, a snalazi se sa redom voznje vozova. Na sve to clanak napisan pateticnim stilom od kog mi se povraca. Ako je ovo sve tacno, ona ocigledno ima podrsku nekog starijeg, u tom slucaju, manite se devojcice i pustite da zivi svoj zivot. Mozda ovaj novinar i nije to izmislio. Mislim da vas je devojcica nasankala kao mlade majmune.