Home / ZANIMLJIVOSTI / Aleksandar iz Bajmoka tvrdi da za 2 sata dnevno može da se zaradi 400 evra: Evo kako je to moguće (FOTO)

Aleksandar iz Bajmoka tvrdi da za 2 sata dnevno može da se zaradi 400 evra: Evo kako je to moguće (FOTO)

covek
U posao treba uložiti oko 4.500 do 5.000 evra, a za dva do tri sata svakodnevnog efektivnog rada, može da se zaradi između 300 do 400 evra mesečno.

Aleksandar Doknić (42) iz Bajmoka, pre 15 godina pokrenuo je biznis sa kunićima, tada relativno nov i neizvestan posao. U međuvremenu, ova porodična firma postala je jedna od najpoznatijih i najvećih odgajivačnica, koja druge farme u zemlji i inostranstvu snabdeva ovom vrstom.

– Kod mene je sve pokrenuto iz hobija. Prvo sam bio sudija na izložbama u kunićarstvu, a kasnije sam radio za Veterinarski zavod iz Zemuna koji je proizvodio serum za vakcinu protiv svinjske kuge.

– Njome smo snabdevali celu Evropu i region, ali je zbog iskorenjenosti bolesti i potreba za cepilom, pa samim tim i kunićima, nestala – objašnjava ovaj domaćin, u čijoj se odgajivačnici takođe proizvodi i prodaje rasplodni materijal za one zainteresovane za razvoj sopstvenog posla.

Kako kaže, pre četiri godine postao je svestan da će biznis početi da se razvija u pravcu prodaje mesa kunića, koje je jedno od najzdravijih koje se može naći u ponudi.

Na porodičnoj farmi uvek ima između 1.200 i 1.500 kunića.

– Xycol rasa ima najkvalitetnije meso za prehranu, koje se između ostalog preporučuje deci i trudnicama.

zec

Mi posedujemo 160 matičnih ženki kunića (one koje se kote do 14, 15 puta u životu) i čiji je radni vek dve godine, kao i 30 matičnih mužjaka koji su reproduktivno sposobni do treće godine – kaže Doknić i dodaje da broj okoćenih zečeva zavisi od vrste, a da su oni na farmi imali hajkoma, bečke plave, panonske bele, novozelandske crvene…

U pitanju je, kako kaže, mlada grana stočarstva kod nas u kojoj su primetne različite poteškoće: dobiti subvencije, kredit, naći klanicu koja će prihvatiti i nabaviti adekvatnu dozvolu i ovlašćenja za ove životinje, i mnoge druge.

– Takođe, da bi se uspešno bavio ovim poslom, moraš da voliš kuniće.

Da razgovaraš sa njima, da ih hraniš, da ih ne tretiraš antibioticima i hemikalijama, da paziš da ne obole, jer je u pitanju životinja koja, isto kao i koza, ne može da se leči.

Za rad su potrebne i adekvatne prostorije, klima uređaji, vozilo sa ventilacijom, kavez i naravno, zečevi – objašnjava najveći odgajivač u Srbiji i naglašava da ipak može dobro i da se zaradi.

Doknić na mesečnom nivou na klanje pošalje 1.000 komada, koji se potom nađu u većim trgovinskim lancima u zemlji.

– U pitanju je posao sa velikim potencijalom. U njega treba uložiti oko 4.500 do 5.000 evra, a za dva do tri sata svakodnevnog efektivnog rada, može da se zaradi između 300 do 400 evra mesečno – zaključio je on.

(Telegraf.rs)

Check Also

VULIN PRIZNAO: „TREBA ZAPLENITI VIŠE KOKAINA, MALO MI JE“ (VIDEO)

Na društvenoj mreži Tviter osvanuo je video snimak u kome ministar Vulin kaže da mu …