Home / ZANIMLJIVOSTI / Asteroid koji je zbrisao s lica Zemlje dinosauruse, ponovo se približava našoj planeti!

Asteroid koji je zbrisao s lica Zemlje dinosauruse, ponovo se približava našoj planeti!

asteroid-zemlja

– Imali smo sreće, jer da je išao pravo na nas verovatno ne bismo imali dovoljno vremena da se pripremimo za udar – kaže Nut

Udari asteroida dolaze u razmacima od 50 do 60 miliona godina, a to vreme se približava, upozoravaju naučnici iz svemirske agencije NASA.

– Gigantski asteroid se sprema da udari u našu planetu, a ne postoji ništa što bi ljudi mogli da urade da bi to sprečili- upozorio je doktor Džozef Nut iz centra Godard Spejs, NASA, na konferenciji Američkog geofizičkog saveza prošlog leta.

Nut je istakao kako je Zemlja nepripremljena na udar asteroida, a posebno smo bez ikakve odbrane ako se dogodi udar asteroida onih dimenzija koji je uzrokovao propast dinosaurusa.

Iako su veoma retki, opasni asteroidi i drugo svemirsko kamenje otprilike dolazi u razmacima od 50 do 60 miliona godina.

– Mogli bismo da kažemo kako je došao red na nas – naglasio je Nut.

Uopšteno se smatra kako su dinosaurusi izumrli pre oko 66 miliona godina, nakon što je 10 kilometara širok asteroid pogodio područje oko današnjeg Meksičkog zaliva.

Najbliži susret sa asteroidom u nedavnoj istoriji Zemlja je imala 1996. godine i ponovo 2014. kada je jedan prošao pored nas i nastavio ka Marsu.

– Imali smo sreće jer da je išao pravo na nas, verovatno ne bismo imali dovoljno vremena da se pripremimo za udar – kaže Nut.

– Imamo tehnologiju pomoću koje možemo skrenuti asteroide bilo koje veličine s njihove putanje.

Prvi zadatak bi bio da pošaljemo robotsku sondu prema asteroidu koja bi ga pogodila, a sledeća misija bi bila propratna te bi uključivala “gravitacijski traktor”, odnosno svemirski brod koji bi leteo uz asteroid i odgurnuo ga od Zemlje uz pomoć gravitacije – objašnjava Nut.

Takva strategija bi verovatno funkcionisala na asteroidima širine do 400 metara, veće svemirske stene bi zahtevale nekoliko udara sondi i pokušaja uništenja asteroida.

(Telegraf.rs)

Check Also

VULIN PRIZNAO: „TREBA ZAPLENITI VIŠE KOKAINA, MALO MI JE“ (VIDEO)

Na društvenoj mreži Tviter osvanuo je video snimak u kome ministar Vulin kaže da mu …