Home / ZANIMLJIVOSTI / Braća iz Švedske prekinuli zavet ćutanja posle skoro 20 godina. Bili su osumnjičeni za ubistvo dečaka, a sada su rešili da kažu istinu

Braća iz Švedske prekinuli zavet ćutanja posle skoro 20 godina. Bili su osumnjičeni za ubistvo dečaka, a sada su rešili da kažu istinu

ubistvo
Braća iz Švedske osumnjičena da su ubila četvorogodišnjeg dečaka 1998. godine prekinuli su zavet ćutanja i prvi put su javno govorili o sumnji policije.

Ovaj slučaj je imao ogroman publicitet u Skandinaviji jer su Robin Dalen (24) i Kristijan Karlson (26) imali pet i sedam godina, kad je pronađeno telo mališana Kevina Hjalmarsona u blizini jezera Arvika.

Policija je braću smatrala odgovornom za njegovu smrt, a oni su odlučili da svoju stranu priče, sada kao odrasli ljudi, iznesu u dokumentarcu “Kevinfalet” (“slučaj Kevin”).

Film je emitovan iz tri dela na nacionalnoj televiziji i pratili su ga milioni gledalaca.

Te daleke 1998. policija je najpre dečake Robina i Kristijana ispitivala kao svedoke nesreće, ali je kasnijom istragom utvrđeno da su oni zapravo krivi za njegovu smrt, što su oni par meseci, kasnije i priznali. Međutim, nikad nisu javno optuženi ili procesuirani jer su imali manje od 15 godina, piše Dejli mejl.

Njihova umešanost u ubistvo uvek će biti pod pitanjem, ali kako nikad nisu osuđeni, braća se nadaju potpunom oslobađanju sumnje i izvinjenju policije.

Ipak, tužilac je najavio da će odluka o istrazi pre suđenja dvojici momaka biti doneta na jesen.

Švedske novine “Sydsvenskan” su objavile da dokumentarac sugeriše kako je u istrazi bilo grešaka i da je na dečake vršen pritisak tokom 30 saslušanja. Štaviše, ispitivani su bez prisustva roditelja ili branioca. Portal dodaje da nije ustanovljeno da li je priznanje za smrt jednog od njih istina ili ne.

U dokumentarcu se podvlači kako su dečaci imali alibi, jer ih je za vreme Kevinovog ubistva posetila jedna druga porodica.

– Uzeli su mu godine života, i nikad mi ih neće vratiti. Sada počinje novo poglavlje i konačno mogu da se opustim. Ne treba više da se plašim – izjavio je Kristijan Karlson.

Jirži Sarnecki, kriminolog, smatra da su braća bili podvrgnuta “veoma ozbiljnoj zloupotrebi vladavine prava”, čak i ako se dokaže da su kriva.

– Ako sam oslobođen optužbi, onda treba da dobijem reparaciju. Želim i javno izvinjenje inspektora Rolfa Sandberga i njegovih kolega – poručio je mlađi brat Robin Dalen.

A šta se zaista desilo malom Kevinu verovatno nikada neće biti otkriveno.

(Telegraf.rs/dailymail.co.uk)

Check Also

ŽIVOTNA PRIČA SRPSKOG GASTARBAJTERA: Vratio se iz Čikaga posle 23 godine, evo šta sada misli o životu u Srbiji

Mnogi ljudi iz Srbije tokom devedesetih godina otišli su trbuhom za kruhom u inostranstvo. Među …