Home / ZANIMLJIVOSTI / DA NE VERUJETE: Evo kako potomci drevnih Inka, ručno pletu most preko kanjona..! (VIDEO)

DA NE VERUJETE: Evo kako potomci drevnih Inka, ručno pletu most preko kanjona..! (VIDEO)

pleteni-most-inke

Kešva Čaka (ili Kesvačaka) je jedan od retkih preostalih primera pletenih mostova Inka, koji su predstavljali srž drevnog južnoameričkog sistema puteva, piše Newsweek.rs.

Most je napravljen od uvezane trave. Dugačak je 36 metara i nalazi se na visini od 18 metara iznad brzaka koji su formirali kanjon. Inkanske žene plele su malene tanke konopce, koje su zatim muškarci uvezivali u velike, debele potporne „kablove“ koji nose most, na sličan način kao što danas čelični kablovi drže viseće mostove.

Ručno pleteni mostovi bili su neizdvojiv deo sistema puteva carstva drevnih Inka duže od 500 godina, i bili su veoma cenjeni kao civilizacijsko dostignuće, pa je kazna predviđena za „igranje“ sa mostom bila, očekivano – smrt.

Vremenom, međutim, kako je carstvo Inka palo, većina mostova je ostala zapuštena, a znanje o ovoj neverovatnoj građevinskoj tehnici ostalo je na nekolicini nehispanizovanih urođenika, koji su ga, srećom, sačuvali i prenosili s kolena na koleno.

Da bi se izborili sa zapuštenošću mostova, potomci drevnih Inka uveli su godišnju ceremoniju na kojoj ruše i iznova prave most. Na taj način, čuva se tradicionalno znanje, ujedinjuje zajednica i odaje počast slavnoj istoriji Inka, smatraju u inkanskoj zajednici Kuehve u Peruu.

Pogledajte video:

(Agencije)

Check Also

ŽIVOTNA PRIČA SRPSKOG GASTARBAJTERA: Vratio se iz Čikaga posle 23 godine, evo šta sada misli o životu u Srbiji

Mnogi ljudi iz Srbije tokom devedesetih godina otišli su trbuhom za kruhom u inostranstvo. Među …