Home / ZANIMLJIVOSTI / HOLANDSKO SELO KOJE ĆE VAS RASPAMETITI: Ljudi, je l’ ovo bajka ili realnost?! (FOTO)

HOLANDSKO SELO KOJE ĆE VAS RASPAMETITI: Ljudi, je l’ ovo bajka ili realnost?! (FOTO)

selo-githorn-holandijiSelo Githorn u Holandiji koje nazivaju i „Venecijom Nizozemske“. Foto: Wikimedia Commons/Wernervc

Githorn je piktoreskno selo u zemlji poldera koje mnogi nazivaju „Venecijom severa“ ili „Venecijom Nizozemske“ zato što je u potpunosti pristupačno samo čamcima. Pred vama su fotke koje će vas oduvati

Githorn je selo u centralno-istočnoj holandskoj provinciji Overejsel, u opštini Stenvijkerland, oko pet kilometara jugozapadno od grada Stenvijka. Osnovano je od strane izbeglica sa prostora Sredozemlja koji su se u ovu regiju doselili oko 1230. godine.

Zona koja ga okružuje zabranjuje automobile, mada se danas prave izuzeci u posebnim slučajevima. U starom delu ovog naseljenog mesta nije bilo bukvalno nikakvih puteva i sav se prevoz odvijao kanalima kojima je celo selo ispresecano, i okolnim jezerima.

Naravno, uvek ste mogli i da pešačite pošto ovo selo pored kanala ima i mnoštvo putića i mostića, a danas možete da koristiti i biciklističke staze.

Sve do filma “Fanfare”, komedije reditelja Berta Hanstre, turizam je imao malog uticaja na život u ovom mestu, ali su se od tada stvari promenile.

Naravno, i dalje je ovo selo – jedno od nekoliko mesta koje ljudi nazivaju “Venecijom Severa” ili “Venecijom Nizozemske” – u potpunosti pristupačno samo čamcima, to se nije promenilo; promenilo se to što u ovo selo od 2.620 žitelja sada svake godine dođe na stotine hiljada turista.

Posebno se Kinezi “lože” na Githorn: 150-200.000 hiljada turista iz najmnogoljudnije zemlje na svetu svake godine pristigne u ovaj kraj Holandije.

Šta da vam kažemo, osim: uživajte u slikama! Raspametiće vas!

Bajkovitost sela Githorn, u Holandiji, teško se može rečima opisati. Foto: Flickr/brian_ytsuBajkovitost sela Githorn, u Holandiji, teško se može rečima opisati. Foto: Flickr/brian_ytsu

Kanali u holandskom selu Githorn. Foto: Wikimedia Commons/Bert KnotKanali u holandskom selu Githorn. Foto: Wikimedia Commons/Bert Knot

Turisti se voze čamcima po kanalima u selu Githorn u Holandiji. Foto: Wikimedia Commons/© CEphoto, Uwe Aranas / CC-BY-SA-3.0

Kuća pored kanala u selu Githorn, u Holandiji. Foto: Wikimedia Commons/Hojjat (aka Huji)Kuća pored kanala u selu Githorn, u Holandiji. Foto: Wikimedia Commons/Hojjat (aka Huji)

(Telegraf.rs)

Check Also

VULIN PRIZNAO: „TREBA ZAPLENITI VIŠE KOKAINA, MALO MI JE“ (VIDEO)

Na društvenoj mreži Tviter osvanuo je video snimak u kome ministar Vulin kaže da mu …