Home / ZANIMLJIVOSTI / Ispovest tinejdžerke koja je preživela 7 srčanih udara zbog anti bebi pilula..

Ispovest tinejdžerke koja je preživela 7 srčanih udara zbog anti bebi pilula..

500-3Alis Klark je sa devetnaest godina doživela srčani udar, nakon što je uzimala Mikroginon, kontraceptivnu pilulu i to samo mesec dana. Medicinska istraživanja otkrila su kod nje „hiljade“ krvnih ugrušaka na srcu i plućima. Do 30 žena u 100.000 koje koriste ovaj vid kontracepcije razvije potencijalno opasne krvne ugruške.

Alis je iznenadno doživela prvi srčani udar u svojoj kući, a do momenta kada je primljena u bolnicu ekipa Hitne pomoći je „oživela“ čak sedam puta.

Njeno stanje je bilo toliko teško da su Rodžer (61) i Freda (60), njeni roditelji, pozvani u bolnicu kako bi se pozdravili sa svojom ćerkom.

Prilikom istraživanja otkriveno je na hiljade krvnih ugrušaka koji su prešli iz njene noge u srce, pa zatim i u oba plućna krila, ali nakon hitnih injekcija protiv zgrušavanja krvi i dva dana provedena na intenzivnoj nezi, Alis je počela da se oporavlja.

– Da imam preko 25 godina pretrpela bih ozbiljna oštećenja na mozgu koja bi me pratila celog života, ali pošto sam mlada uspela sam da se oporavim – kaže Alis.

Sada, nakon više od tri godine testiranja specijalista sa UCL potvrđeno je da je njeno stanje zaista izazvano kontraceptivnom pilulom.

Alis se odmarala u svom domu, nakon povrede sa jahanja, kada su se pojavili prvi znaci infarkta. Krenula je uz stepenice da razgovara sa svojom majkom kad joj se odjednom zavrtelo u glavi.

– Imala sam neopisivu želju da sednem, ali umesto toga ja sam izgubila svest i naglavačke pala niz stepenice udarivši u zid. Lice mi je bilo prekriveno krvlju. Znala sam da nešto ozbiljno nije u redu i rekla sam roditeljima da pozovu Hitnu pomoć. – rekla je Alis.

Dok je ekipa Hitne pomoći stigla, Alis je imala užasne bolove u grudima.
– Bila sam prestravljena, nisam znala šta se dešava i mogla sam da vidim da su moji roditelji podjednako uplašeni.

Ekipa Hitne pomoći me je stavila u kola, ali srce mi je stalo na putu do bolnice.

Povratili su me, ali onda sam doživela još jedan infarkt, pa još jedan, pa još jedan… Do trenutka kada sam primljena u bolnicu doživela sam sedam skoro fatalnih srčanih udara. Moji roditelji su pozvani da se pozdrave sa mnom i niko nije čak ni spomenuo da postoji šansa da ću preživeti – rekla je Alis.

Nakon što se oporavila, lekari su joj objasnili da više neće moći da trenira preponsko jahanje.

– Upozorili su me da su mi pluća oštećena i znala sam da bi bilo glupo kad bih pokušala da ostvarim karijeru u atletici.- rekla je Alis.

Check Also

ŽIVOTNA PRIČA SRPSKOG GASTARBAJTERA: Vratio se iz Čikaga posle 23 godine, evo šta sada misli o životu u Srbiji

Mnogi ljudi iz Srbije tokom devedesetih godina otišli su trbuhom za kruhom u inostranstvo. Među …