Home / ZANIMLJIVOSTI / Jedini primerak tenka T-34 iz Staljingrada izvučen sa dna Dona posle 74 godine! (VIDEO)

Jedini primerak tenka T-34 iz Staljingrada izvučen sa dna Dona posle 74 godine! (VIDEO)

rusi- tenk- rekaJedini primerak tenka iz serije proizvedene u Fabrici traktora u Staljingradu 1942. godine, iako izuzetno očuvan, ide na restauraciju u Park „Patriot“.

Na jugu Voronješke oblasti, teški gusenični tegljač Dvadesete gardijske armije izvukao je sa dna Dona tenk T-34 koji je pod vodom proveo 74 godine, a operacija izvlačenja trajala je sat i po, prenose ruski portali.

Izvučeni tenk jedini je sačuvani primerak iz serije tenkova koju je činilo između 600 i 1.000 mašina, proizvedenih u Fabrici traktora u Staljingradu 1942. godine.

– Direktno iz proizvodnih pogona ove mašine su odlazile na front – rekao je Anatolij Kalemberg, rukovodilac odeljenja za potragu, remont i restauraciju eksponata iz kubinskog Parka Patriot.

Da se na dnu Dona nalazi tenk, čulo se od meštana iz obližnjeg sela, a pokušaja da se do njega dođe, nažalost bezuspešnih, bilo je još u sovjetsko doba. Ronioci su u aprilu ove godine pretražili rečno dno, a u julu je ekspedicija ruskog Ministarstva odbrane nekoliko dana pripremala tenk za izvlačenje.

Dvadeset pet tona težak tenk T-34 bez problema su izvukla dva BREM-a (oklopne remontno-evakuacione mašine). Ovi oklopni tegljači dostavljeni iz obližnje motorizovane streljačke divizije, nastali na bazi T-72, inače mogu da povuku teret od 70 tona.

U tenku nije pronađena municija niti ostaci posade. Meštani tvrde da su u leto 1942. godine dva tenka T-34 prelazila preko Dona pontonskim mostom i da jedan od njih nije uspeo da se domogne druge obale, pao i završio na rečnom dnu. Tenk je u izvanrednom stanju, čak je i mitraljez sačuvan. Sudeći po oštećenjima, učestvovao je u borbama. Posle temeljnog pregleda mašina će biti odvezena na restauraciju, javljaju ruski portali.

Pogledajte video:

 

Check Also

MEDIJI PRENOSE: U SAD IDENTIFIKOVAN JEDAN OD NAJMISTERIOZNIJIH SERIJSKIH UBICA SVIH VREMENA (VIDEO)

Sjedinjene Države identifikovale su jednog od najtraženijih serijskih ubica kasnih 1960-ih, poznatog kao Zodijak, navodi Fox …