Home / ZANIMLJIVOSTI / JEZIVA POJAVA NA SEVERNOM POLU ŠOKIRALA NAUČNIKE: Pratim Arktik 35 godina, ali ovo još nisam video!

JEZIVA POJAVA NA SEVERNOM POLU ŠOKIRALA NAUČNIKE: Pratim Arktik 35 godina, ali ovo još nisam video!

polarni-medved

Površina leda koja prekriva Arktički okean bila je zimus najmanja u poslednjih 38 godina, što je nov znak da se klimatske promene ubrzavaju, upozoravaju naučnici.

Arktički led već treću godinu zaredom ima najmanju površinu na vrhuncu zime otkad su 1979. počela satelitska merenja, saopštili su u sredu NASA i Američki institut za sneg i led (NSIDC).

Ovo nije neočekivano pošto je 2016. bila najtoplija godina u istoriji i treća najtoplija godina zaredom, što nije viđeno od 1880, kad je počela da se meri temperatura.

„Pratim arktičku klimu zimi već 35 godina i još nisam video ovo što se događa posednjih godina“, rekao je direktor NSIDC Mark Seriz.

Usto, podaci sa atelita CryoSat-2 Evropske svemirske agencije (ESA) pokazuju da je arktički led nešto tanji nego u poslednje četiri godine.

„Tako tanak led na početku toplog dela godine najavljuje mogućnost novog rekorda u najmanjoj površini leda u septembru“, ističe Džulijen Stroev, naučnica iz NSIDC.

Najmanja površina leda u septembru prvi put je alarmirala naučnike 2005, kada je pala na neviđeno nizak nivo. Sličan fenomen je zabeležen i na južnoj polulopti, gde je 3. marta plutajući led u Antarktičkom okeanu imao najmanju povšinu – samo 2,11 kvadratnih kilometara.

(Agencije)

Check Also

ŽIVOTNA PRIČA SRPSKOG GASTARBAJTERA: Vratio se iz Čikaga posle 23 godine, evo šta sada misli o životu u Srbiji

Mnogi ljudi iz Srbije tokom devedesetih godina otišli su trbuhom za kruhom u inostranstvo. Među …