Home / ZANIMLJIVOSTI / Još jedna rupa bez dna, u Brazilu ne mogu da izmere dubinu NAUČNICI NE SMEJU DA PRIĐU…

Još jedna rupa bez dna, u Brazilu ne mogu da izmere dubinu NAUČNICI NE SMEJU DA PRIĐU…

rupa

Ogromna rupa se otvorila u brazilskom polju soje, dubina nepoznata…

Stanovnici farme u Koromandelu u Alto Paranaíba su bili iznenađeni geološkim fenomenom prošle nedelje. Gigantska rupa, koja bi mogla imati oko 20 metara u prečniku, pojavila se na plantaži soje. Naučnici sa Federalnog univerziteta u Uberlandiji (UFU) su bili tamo i rekli su da bi to mogla biti vrtača.

Fazenda Santa Kruz je 30 kilometara od grada. Prema rečima vlasnika, Dioga Tudele, rupa se otvorila između 5. i 6. novembra i otkrili su je stanovnici.

“Ne možete ni zamisliti veličinu te rupe,“ rekao je on. Na toj zemlji je nedavno zasađena soja. Ovaj fenomen se nikada ranije nije desio na tom imanju. “Zbog toga smo tražili da stručnjaci odgovore na naša pitanja. Onda smo saznali da već postoje zapisi o ovom događaju u ovom regionu,“ objasnio je on.

Vlasnik farme je angažovao fotografa sa dronom kako bi napravio slike. Oni veruju da je prečnik 15 ili 20 metara, a još uvek nisu mogli da izračunaju dubinu.

Adrijano dos Santos je objasnio da se vrtača pojavljuje zbog rastvaranja kamenja krečnjaka, što je uobičajeno u tom regionu. Formiranje vrtača uključuje prirodne procese erozije ili postepenog uklanjanja slabo rastvorljive podloge (poput krečnjaka) prečišćavanjem vode, kolapsom pećinskog krova ili sleganjem tla.

Vrtače se često formiraju kroz proces sufozije. Na primer, podzemna voda može rastvoriti karbonatni cement koji čestice peščara drži zajedn, a zatim odnese labave čestice, postepeno formirajući prazninu.

Webtribune.rs

Check Also

ŽIVOTNA PRIČA SRPSKOG GASTARBAJTERA: Vratio se iz Čikaga posle 23 godine, evo šta sada misli o životu u Srbiji

Mnogi ljudi iz Srbije tokom devedesetih godina otišli su trbuhom za kruhom u inostranstvo. Među …