Home / ZANIMLJIVOSTI / Kad shvatite čijom krvlju je okupana pesma „Šote, mori šote“, više nikada je nećete pevati (VIDEO)

Kad shvatite čijom krvlju je okupana pesma „Šote, mori šote“, više nikada je nećete pevati (VIDEO)

azem-bajta-sote-mori-Foto: wikimedia.org

Ova pesma nastala je po Šoti Galici, ženi albanskog odmetnika sa Kosova Azema Bejte, koja je deci učinila nešto monstruozno

Iako je narodna pesma “Šote, mori šote?” prilično vesela, ona je nastala zbog jednog monstruoznog događaja u kojem je živo spaljeno šestoro dece pastira, koji su bili Srbi.

Naime, ova pesma nastala je po Šoti Galici, ženi albanskog odmetnika sa Kosova Azema Bejte, koja je spalila šestoro srpskih čobančića pevajući pesmu “Šote mašala”.

U srpskom narodu sačuvano je sećanje na taj užasan događaj kada je Šota uhvatila šestoro dece kod stada na planini Mokri, povezala ih, naložila vatru i sve ih bacila u oganj.

Dok su deca gorela Šota je sa “kačanicima” igrala svoju igru oko vatre, orgijala i pevala “Šote, mori šote, šote mašala, davno želim šote, mori, da te igram ja”.

Na mestu stradanja nevine dece podignuta je spomen-ploča koja je stajala do kraja Drugog svetskog rata, a onda su je komunističke vlasti uklonile kako bi sačuvali “bratstvo i jedinstvo”.

Pogledajte video:


(Telegraf.rs /nezavisne.com)

Check Also

ŽIVOTNA PRIČA SRPSKOG GASTARBAJTERA: Vratio se iz Čikaga posle 23 godine, evo šta sada misli o životu u Srbiji

Mnogi ljudi iz Srbije tokom devedesetih godina otišli su trbuhom za kruhom u inostranstvo. Među …