Home / ZANIMLJIVOSTI / Kinezi pokrenuli izgradnju „vertikalnih šuma“

Kinezi pokrenuli izgradnju „vertikalnih šuma“

500

Kako bi rešili ozbiljne probleme kvaliteta vazduha, vlasti u kineskom gradu Nanking će izgraditi dva nebodera pokrivena biljkama kako bi pomogli prirodnom filtriranju toksina iz vazduha.

Na skali indeksa kvaliteta vazduha od 0 do 500, Nanking se ocenjuje sa 132, što se smatra nezdravim, pogotovo za ljude koji boluju od respiratornih oboljenja.

Kule će dizajnirati italijanska firma „Stefano Boeri Arhiteti“, koja će graditi dve „vertikalne šume“ sa 1.100 stabala i 2.500 žbunova na krovovima i terasama nebodera.

Kako navodi „Sputnik“, projekat će proizvesti „vertikalne šume koje će pomoći da se regeneriše lokalni biodiverzitet i svake godine će obezbediti apsorpciju 25 tona ugljen-dioksida i proizvoditi oko 60 kg kiseonika dnevno.“

Iz „Boerija“ poručuju da je vertikalna šuma „model za održiv stambeni objekat, projekat gradskog pošumljavanja koji doprinosi obnavljanju životne sredine i urbanog biodiverziteta bez širenja teritorije grada.“

Postoje planovi i za druge kineske gradove da dobiju slične građevine. Boeri je već gradio u Milanu, a naredne godine se planira otvaranje jedne zgrade u Lozani.

Izgradnja „Nanking zelene kule“ počela je ove godine i trebalo bi da bude završena do kraja 2018. godine. Muzej, luksuzni hotel sa 247 soba i škola arhitekture će da budu deo ovog projekta.

Prema arhitektama, oba tornja će obuhvatiti oko 75.000 kvadratnih metara i obezbediti 60 kilograma kiseonika na dnevnoj bazi, ali se ne očekuje da to značajnije utiče na promenu nivoa zagađenja u gradu.

– Ovo je pozitivno, jer prisustvo tako velikog broja biljaka, drveća i žbunja doprinosi čišćenju vazduha, doprinosi apsorpciji ugljen-dioksida i proizvodi kiseonik. Važno je što ovo veliko prisustvo biljaka daje neverovatan doprinos u smislu apsorpcije prašine koju proizvodi gradski saobraćaj – navodi se u saopštenju kompanije „Boeri“.

(M.I./Novosti online)

Check Also

ŽIVOTNA PRIČA SRPSKOG GASTARBAJTERA: Vratio se iz Čikaga posle 23 godine, evo šta sada misli o životu u Srbiji

Mnogi ljudi iz Srbije tokom devedesetih godina otišli su trbuhom za kruhom u inostranstvo. Među …