Home / ZANIMLJIVOSTI / NAJVEĆA SVETSKA MISTERIJA! UMRO JE PRE 90 GODINA: Telo mu se još NIJE RASPALO, a povremeno OTVORI i oči! (VIDEO)

NAJVEĆA SVETSKA MISTERIJA! UMRO JE PRE 90 GODINA: Telo mu se još NIJE RASPALO, a povremeno OTVORI i oči! (VIDEO)

500

Pre gotovo 15 godina, u 2002, otvoren je drveni sarkofag s njegovim posmrtnim ostacima i ustanovljeno je da je telo netaknuto i da se nalazi u istoj pozi u kojoj je preminuo – meditirajući, a navodno je pre smrti rekao svojim učenicima da ga iskopaju za 30 godina.

Lama je insistirao da se njegovo telo ekshumira, što se i učinilo u tri navrata – 1955, 1972. i poslednji put 2002. godine, a svaki put je ustanovljeno da nema znakova raspadanja.

Itigilov je još za života stekao status legende, bio je vođa budista u istočnom Sibiru dvadesetih godina prošlog stoljeća, a proslavio se kao filozof i liječnik, piše Message to Eagle.

Telo se trenutno nalazi u hramu na području Burjatske, republike koja graniči s Mongolijom, u 2003. proglašeno je jednim od svetih budističkih objekata u Rusiji, a dvije godine kasnije ljudima je omogućen kontakt s njim.

Stručnjaci tvrde da je jasno da Itigilov nije živ jer ne može ustati ni hodati, ali navode da odlaskom na “onaj“ svet u stanju meditacije nije otišao u smrt, već u drugo stanje. Telo je bez ikakvog oslonca već 86 godina u istoj pozi. Krv i dalje postoji, ali više nije tečna, nego želatinasta.

„Itigilov nije ni balzamovan ni mumificiran, ima meku kožu koja popušta pod pritiskom, a zglobovi su elastični. Reaguje na okruženje, a ponekad otvori usta i oči“, tvrdi Aleksandar Hačaturov sa Hemijsko-tehnološkog fakulteta u Moskvi.

Rezultati istraživanja dovode do pretpostavke da je lama sebe umetno uveo u stanje anabioze, prividne smrti u nepovoljnim uslovima života, nakon koje sledi oživljavanje.

Infracrvena spektroskopija pokazala je da belančevine u njegovim ćelijama imaju karakteristike živih organizama, a analiza uzoraka tkiva da se ona gotovo uopšte ne razlikuju od tkiva živog čoveka. Osim toga, temperatura i težina staklene vitrine u kojoj se čuva njegovo telo se stalno menjaju.

Pogledajte video:


(Agencije)

Check Also

STIŽU SJAJNE VESTI ZA GRAĐANE SRBIJE! DRŽAVA DAJE 5.000 EVRA ZA KUPOVINU NOVOG VOZILA!

Ministarstvo ekologije izdvojilo je ove godine milion evra za subvencije za ekološka vozila, ali je …