Home / ZANIMLJIVOSTI / NEVEROVATNO OTKRIĆE: Ovo mesto se nalazi u SRBIJI I RAJ JE ZA PLUĆA! Ovde je VAZDUH ČISTIJI NEGO NA ALPIMA

NEVEROVATNO OTKRIĆE: Ovo mesto se nalazi u SRBIJI I RAJ JE ZA PLUĆA! Ovde je VAZDUH ČISTIJI NEGO NA ALPIMA

priroda

Za najviše zagađenje gradove prema vršenim itraživanjima smatraju se Beograd, Novi Sad, Niš, Užice, Bor, Pančevo i Zrenjanin.

Kao najveći zagađivači Beograda, Novog Sada i Niša je saobraćaj. Dok najčistiji vazduh udišu snanovnici Kopaonika, Vranja, Valjeva, Zaječara, Kikinde, Kosjerića, Kostolca i Kameničkog Visa.

A evo gde je najčistiji vazduh od svih gore pomenutih, čak i bolji od onoga u Alpima, teško za poverovati ali takvo mesto se nalazi u Banatu, a to mesto je Poiana Marului – Proplanak jabuka koje je na 150 km od Temišvara i nalazi se na 700m nadmorske visine, a prema naučnim istraživanjima ovde je vazduh čistiji od onog kod Nijagarinih vodopada.

Pojas od Malog središta do Crvenog krsta na Vršačkim planima pripada istom krugu, tako da je vazduh kod Vršca najčistiji.

Ovo je opštepoznato još tridesetih godina prošlog veka kada je Marija od Rumunije (švapska princeza) sazidala legat zgradu Crvenog krsta, radi lečenja plućnih bolesnika i njihovog oporavka, koja je bila povezana sa plućnom bolnicom u Beloj Crkvi.

Francuski stručnjaci su pre 10 godina utvrdila da je negativna jonizacija u ovoj oblasti veća nego u poznatom odmaralištu Davos u Švajcarskoj, a što potvrđuju i mnogi izlečeni bolesnici.

(Izvor: Espreso.rs/Opanak.rs)

Check Also

ŽIVOTNA PRIČA SRPSKOG GASTARBAJTERA: Vratio se iz Čikaga posle 23 godine, evo šta sada misli o životu u Srbiji

Mnogi ljudi iz Srbije tokom devedesetih godina otišli su trbuhom za kruhom u inostranstvo. Među …