Home / ZANIMLJIVOSTI / NISMO NI SVESNI BOGATSTVA: Ležimo na dijamantima, za 1kg belih tartufa dobija se i do 8 000 evra a evo gde ih sve ima! (VIDEO)

NISMO NI SVESNI BOGATSTVA: Ležimo na dijamantima, za 1kg belih tartufa dobija se i do 8 000 evra a evo gde ih sve ima! (VIDEO)

tartuf

Beli tartuf ili drugačije kuhinjski dijamant je vrsta pečurke čija cena dostiže od 2000 do 8000 evra po kilogramu.

I upravo zemlja Srbija leži na tim belim dijamantima. Na čak 250 lokacija u Srbiji pronađeno je nekoliko vrsta tartufa. Tačnije, pronađeno je 13 vrsta tartufa, što je skoro polovina svih poznatih evropskih vrsta tartufa.

Međutim, uprkos ogromnom potencijalu ovaj posao u Srbiji je i dalje u početnoj fazi, a o njemu gotovo da niko i ne govori.

Beli tartuf, kuhinjski dijamant, hrana bogova ili jelo aristokrata, kako ga sve nazivaju, najcenjenija je i najskuplja pečurka na svetu iz jednog prostog razloga- ne može se veštački uzgajati, a jedino njegovo stanište je divljina.

Pored specifičnih uslova za uzgoj, tartufi imaju u jedinstvenu aromu, koja se dobija mešavinom kiše i netaknute zemlje, što daje posebnu draž svakom jelu. A sem gastronomske vrednosti, tartufi su izuzetno zdravi jer obnavljaju sive moždane ćelije i jačaju organizam.

Najređi od svih tartufa je beli tartuf, kojeg Srbija ima u izobilju. Najčešće raste u ravničarskim predelima ispod bora i topole.
U Srbiji ova skupocena poslastica može se naći u zapadnom Sremu, južnom Banatu, okolini Pančeva, Valjeva, Bora…

Potražnja za tartufima je ogromna na svetskom tržištu. U Americi možete naći da srednji hamburger sa tartufima košta 5 000 dolara, a kilogram čokolade posute tartufima čak 6 000 dolara.

Pogledajte kako se traže tartufi na plantaži uz pomoć pasa:

(Opanak)

Check Also

ŽIVOTNA PRIČA SRPSKOG GASTARBAJTERA: Vratio se iz Čikaga posle 23 godine, evo šta sada misli o životu u Srbiji

Mnogi ljudi iz Srbije tokom devedesetih godina otišli su trbuhom za kruhom u inostranstvo. Među …