Home / ZANIMLJIVOSTI / NOĆNA MORA ZA VALJEVCE: Pojavila se ogromna rupa na najvišoj brani sa jezerom iznad grada u SAD, i dalje se širi.. Niko ne zna šta je uzrok! (JEZIV VIDEO)

NOĆNA MORA ZA VALJEVCE: Pojavila se ogromna rupa na najvišoj brani sa jezerom iznad grada u SAD, i dalje se širi.. Niko ne zna šta je uzrok! (JEZIV VIDEO)

501

Na prelivniku brane „Orovil“, koja je sa 230 metara najviša u SAD, pojavila se ogromna rupa koja se i dalje širi, ali vlasti tvrde da nema opasnosti po građane koji žive u njenoj blizini, navodi Ej-Bi-Si njuz.

Ranije ove nedelje na kilometar i po dugom prelivniku brane, preko kojeg se prazni voda iz veštačkog jezera za vreme tzv. velikih voda (porasta nivoa vode u reci i jezeru) – otvorila se rupa koja je dugačka 80, široka 50 i duboka 10 metara.

Inženjeri su zbunjeni njenom pojavom i dalje ne znaju što je uzrok urušavanja dela prelivnika, ali im je jasno da će rasti sve dok se ne spoji sa rečnim koritom reke Pero.

Budući da zbog velikih voda nema izbora, Odsek za vodene resurse Kalifornije nastavio je da ispušta vodu preko oštećenog prelivnika, ali je i obezbedio lokalno stanovništvo – 16.000 stanovnika gradića Orovil nije u opasnosti, prenosi RTS.

– Integritet brane nije narušen ni na koji način, zato što je problem u prelivniku, a ne u brani – istakao je portparol Odseka, Erik Si.

Brana „Orovil“ na reci Pero nalazi se oko 240 kilometara od San Franciska, i sa visinom od 230 metara najviša je brana u SAD, dok je njeno veštačko jezero Orovil jedno od najvećih veštačkih jezera u Kaliforniji.

Izgrađena još davne 1968. godine, hidroelektrana „Orovil“ ima kapacitet od 819 megavata.

Pogledajte video:


(Telegraf.rs / Tanjug)

Check Also

EVO KAKO NESREĆA ISKRSNE U TRENUTKU NEPAŽNJE- JOŠ UVEK NE ZNAMO KAKO JE OVAJ ČOVEK PREŽIVEO! (VIDEO)

Kako se može videti na snimku, BMW je bio na pumpi i krenuo je da …