Home / ZANIMLJIVOSTI / Novinar probao da igra SMRTONOSNOG „Plavog kita“, ovo su mu prvo tražili

Novinar probao da igra SMRTONOSNOG „Plavog kita“, ovo su mu prvo tražili

fejsbuk-virus- kompjuter

 

Novinar koji radi za „Radio Free Europe“ je napravio nalog na veb stranici „VKontakte“, predstavljajući se kao 15-godišnja devojčica, želeći da se priključi igranju igrice Plavi kit i otkrije zastrašujuće izazove kojima ona izlaže tinejdžere i na kraju ih tera u smrt.

Prvi zadatak koji je dobio novinar, nakon što su ga administratori igrice upozorili da ne može da odustane , jer će imati sve njegove podatke i krenuće da ga progone, bio je da žiletom ureže jedan od heštegova igrice („F58“) na svojoj ruci.

Novinar je pokušao da prevari administratore igrice sa fotografijom koju je obradio u fotošopu, ali oni nisu pali na njegovu prevaru i prestali su da mu šalju dalje zahteve i da mu odgovaraju na poruke, piše higgypop.com.

Da podsetimo, igrica Plavi kit je na desetine mladih odvela pravo u smrt širom sveta.

Nakon priključivanja igrici, tinejdžeri dobijaju različite izazove u periodu od 50 dana, prvo one manje opasne, zatim sve opasnije, poput samopovređivanja i na kraju pozivom na izvršenje samoubistva.

najviše žrtava bilo je u Rusiji.

List „Nova gazeta“ navodi da je u Rusiji između novembra 2015. i aprila 2016. godine bilo oko 130 samoubistava maloletnika povezanih sa sa grupom „Plavi kit“.

Dosadašnji slučajevi pokazuju da su deca „igru“ završavala na najstravičnije načine – najčešće skokom sa višespratnice, ali i vešanjem, smrzavanjem u snegu…

Procena FSB

Ruska Federalna služba bezbednosti (FSB) otvorila je novu bazu podataka o samoubistvima maloletnika.

Prema podacima ruskih vlasti, ukupno 720 maloletnika izvršio je samoubistvo tokom 2016. godine, dok statističkih podataka o pokušajima samoubistva nema.

Kao razlozi zbog kojih se maloletnici odlučuju na ovakav korak navode se porodični problemi, neuzvraćena ljubav, problemi sa mentalnim zdravljem, korišćenje narkotika ili konzumiranje alkohola, a delom samoubistava imaju i neku vezu s internetom ili društvenim mrežama.

(Agencije)

Check Also

ŽIVOTNA PRIČA SRPSKOG GASTARBAJTERA: Vratio se iz Čikaga posle 23 godine, evo šta sada misli o životu u Srbiji

Mnogi ljudi iz Srbije tokom devedesetih godina otišli su trbuhom za kruhom u inostranstvo. Među …