Home / ZANIMLJIVOSTI / OTKRIVENA ZVEZDA SLIČNA SUNCU KOJA PROŽDIRE PLANETE, mnogi strepe šta će biti sa našom Zemljom! (VIDEO)

OTKRIVENA ZVEZDA SLIČNA SUNCU KOJA PROŽDIRE PLANETE, mnogi strepe šta će biti sa našom Zemljom! (VIDEO)

zemlja-crna-rupa

Zvezda HIP 68468 sadrži četiri puta više litijuma nego druge zvezde iste starosti

Naučnici su otkrili zvezdu sličnu Suncu, koja je od Zemlje udaljena 300 svetlosnih godina, a koja “proždire” okolne planete.

U istraživanju koje je objavljeno u časopisu “Astronomija i astrofizika”, ističe se da je reč o zvezdi HIP 68468 za koju se pretpostavlja da je stara šest milijardi godina.

– To ne znači da će Sunce u skoroj budućnosti pojesti Zemlju – naglasio je član međunarodnog istraživačkog tima Džejkob Bin, koji je zaposlen na Univerzitetu u Čikagu.

Debra Fišer, s Univerziteta Jejl, istakla je kako otkriće omogućava poimanje oblikovanja planetarnih sistema. Istraživači su u opservatoriji La Sila, u Čileu, u orbiti zvezde HIP 68468 otkrili još dve planete, jedna je za 50 odsto veća od Neptuna, a druga je tri puta veća od Zemlje.

Pomenute dve planete vrlo verovatno su povučene sa spoljašnjeg dela sistema prema unutrašnjosti.

Takođe, naučnici smatraju da su druge planete u sistemu ili odbačene od HIP 68468 ili su ”progutane”.Zvezda HIP 68468 sadrži četiri puta više litijuma nego druge zvezde iste starosti.

Pogledajte video:


(Telegraf.rs)

Check Also

AMERIKANAC NATERAO AUSTRALIJSKI UNIVERZITET DA UKLONI STRAŠNE UVREDE PREMA SRBIMA (VIDEO)

Američki bloger i jutjuber Čarls Kater naterao je australijski Univerzitet Viktorija da ukloni lekcije i …