Home / ZANIMLJIVOSTI / Ovo je jedno od NAJOPASNIJIH OSTRVA na svetu, ZALEDIĆE vas priča o njemu! (VIDEO)

Ovo je jedno od NAJOPASNIJIH OSTRVA na svetu, ZALEDIĆE vas priča o njemu! (VIDEO)

ostrvo-gruinardGruinard je proglašen slobodnim od opasnosti 1990. godine, ali se ipak još uvek smatra opasnim – s obzirom na to što niko ne zna (a nadamo se da nikada neće ni saznati) koliko su zapravo dugoročni učinci formaldehida i da li će se antraks ikada vratiti

Gruinard je maleno ostrvo udaljeno svega 1,1 kilometar od obale Škotske, a na njemu je za vreme Drugog svetskog rata britanska vlada testirala jedno od najopasnijih bioloških oružja.

Britanci su na Gruinardu testirali antraks, te je uz upotrebu sile kupila ostrvo od prvobitnih vlasnika. Ostrvo je ostalo kontaminiralo čitavih deset godina, sve do 1986. godine kada je 280 tona formaldehida (poznatijeg kao mravlja kiselina) ispušteno na ostrvo kako bi se sve spore ubile.

Za vreme ovih užasnih eksperimenata Britanci su došli do otkrića da kada bi jedna bomba antraksa bila bačena na grad veličine Londona, ostavila bi za sobom zastrašujuće posledice.

Gruinard je proglašen slobodnim od opasnosti 1990. godine, ali se ipak još uvek smatra opasnim – s obzirom na to što niko ne zna (a nadamo se da nikada neće ni saznati) koliko su zapravo dugoročni učinci formaldehida i da li će se antraks ikada vratiti.

Pogledajte video:


(Telegraf.rs / Pixelizam)

Check Also

OVO NIKO NIJE OČEKIVAO! EVO KAKVA NAS JESEN ČEKA NAKON PAKLENOG LETA..

I dalje se mogu očekivati visoke temperature iznad proseka za ovo doba godine, rekao je …