Home / ZANIMLJIVOSTI / OVO JE NAJSKUPLJI I NAJTRAŽENIJI PRAH NA SVETU: Zaradite na legalan način 20 hiljada evra za kilogram

OVO JE NAJSKUPLJI I NAJTRAŽENIJI PRAH NA SVETU: Zaradite na legalan način 20 hiljada evra za kilogram

safran
Drevna lekovita biljka je oduvek najskuplji začin na svetu!

Šafran – biljka koja oduvek ima neodoljivu i čarobnu moć, biljka u kojoj se kupala i Kleopatra, da bi sačuvala svoje čari, a Aleksandar Veliki njime lečio svoje rane.

Mnogi Iranci veruju da u čistom obliku šafran deluje kao antioksidant, da otklanja potištenost i da je kulinarsko oružje protiv Alchajmerove bolesti, raka i propadanja očiju.

U svetu se godišnje proizvede 225 metričkih tona ovog začina, a samo u Iranu više od četiri petine. Zato se šafran nalazi svuda – u varivima, kebabu, jelima sa povrćem, poslasticama.

Često se govori da se šafran plaća istom težinom u zlatu, jer ga je vrlo teško gajiti i sakupljati.

Šafran cveta u jesen i tada se beru cvetovi, oprezno vade jarkocrvene trožile tučkove i suše ih. Za kilogram začin apotrebno je oko sto pedeswet hiljada cvetova.

Dragoceni prah izaziva trgovački rat pun obmana svojstvenih prometu dragog kamenja ili droga: jeftine zamene, razblažena pakovanja, lažne deklaracije. Za budućnost „kulinarskog zlata“, vodi se prava bitka.

Međutim, smatra se da ljudi koji koriste lažni začin, ne poznaju suštinski ukus i miris pravog šafrana. Stručnjaci veruju da tako izuzetan proizvod treba da ostane autentičan i čist. Žele da znaju da li je šafran obojen ili mu je dodavana kukuruzna svila.

CENA!

Ukidanje finansijskih sankcija prema Iranu smesta je podstaklo ulaganja u šafran. Maloprodajna cena u Evropi može da dostigne i dvadeset hiljada evra za kilogram!

Za Irance postoji samo jedan šafran – onaj koji je proizveden u Iranu (proizvodnja ovog začna delimično se obavlja i u Francuskoj, Španiji, Grčkoj, Makedoniji, Kosovu i Austriji).

Ubeđeni su da je zahvaljujući specifičnoj kombinaciji sastava zemlje, topografije, klime i vode šafran odgajen u oblasti Korasan u severoistočnom Iranu zaista jedinstven!
Godine 2008. trojica pljačkaša sa automatskim puškama upala su u porodičnu kuću Ferešta Fahre, najpoznatijeg proizvođača ovog čarobnog praha u Teheranu, u nadi da će ukrasti zalihe. Gospođa Tjerselen je ranjena, ali je šafran ostao u Sefu!

-Šafran je mnogo skuplji od kokaina, zato smo prestali da govorimo o njemu. Rekla je gospođa Tjerselen.

(Agencije)

Check Also

ŠOKANTAN VREMENSKI PREOKRET- EVO ŠTA NAS OČEKUJE VEĆ OD SREDINE SLEDEĆE NEDELJE..

Meteorolog Đorđe Đurić objašnjava da li hladni talas koji je stigao u Srbiju ima veze …