Home / ZANIMLJIVOSTI / OVO JE NAJTEŽI POSAO NA PLANETI: Zarada je NEVEROVATNA! Pogledajte koliko je plaćeno po danu! (VIDEO)

OVO JE NAJTEŽI POSAO NA PLANETI: Zarada je NEVEROVATNA! Pogledajte koliko je plaćeno po danu! (VIDEO)

radnik

Živi vulkan Ijen u Indoneziji skladište je ogromnih količina sumpora, čija se „berba“ smatra najtežim poslom na svetu, a tamošnji rudari, koji redovno rizikuju život radeći ovaj posao u krajnje nehumanim uslovima, plaćeni su oko 12 dolara dnevno.

Berači sumpora redovno nose rudu težine jednog čoveka na svojim leđima, opremljeni su samo krpama kojima prekrivaju lice i pod velikim temperaturama rizikuju život od otrovnih gasova, što često ostavlja dugoročne posledice po zdravlje ovih radnika, prenosi Si-En-En.

Ovaj vulkan nije eruptirao više od 64 godine, ali je i te kako „živ“, što predstavlja osnovnu opasnost po radnike, koji su, kako se smatra, najhrabriji muškarci na svetu.

Svaki od njih, naime, po povratku, mora da balansira sa dve ogromne korpe na leđima, pune vrelog sumpora, teške ukupno oko 80 kilograma, koji se otkida sa poda kratera vulkana.

Njihov posao počinje neposredno posle ponoći, u potpunom mraku u kome gust vulkanski dim „pali“ sinuse oštrim i kiselim mirisom.

Vidljivost je smanjena na jedva metar, pa je čak i uz pomoć baterijske lampe spuštanje niz vulkan veoma opasno zbog, kako se navodi, kamenite staze koja je strma i klizava.

Na rubu kratera, oko 2.600 metara nadmorske visine, gustina isparenja otrovnih gasova je drastično povećana.

Inače, vulkan Ijen je poseban jer umesto užarene narandžaste izbacuje lavu plave boje.

Za ovaj neobičan fenomen krivi su hemijski procesi. Naime, plavi plamen se javlja kao posledica sagorevanja sumpornih gasova u srcu vulkana na temperaturi od 600 stepeni.

Pogledajte video:


(Izvor:Sputniknews.com)

Check Also

ŽIVOTNA PRIČA SRPSKOG GASTARBAJTERA: Vratio se iz Čikaga posle 23 godine, evo šta sada misli o životu u Srbiji

Mnogi ljudi iz Srbije tokom devedesetih godina otišli su trbuhom za kruhom u inostranstvo. Među …