Home / ZANIMLJIVOSTI / PENZIONERKA IZ BEOGRADA PREŽIVLJAVA MESEC SA SAMO 10.000 DINARA I NE KUKA: Evo kako pravi ručak od SAMO 128 DINARA!

PENZIONERKA IZ BEOGRADA PREŽIVLJAVA MESEC SA SAMO 10.000 DINARA I NE KUKA: Evo kako pravi ručak od SAMO 128 DINARA!

Snežana Radosavljević (67) jedna je od 1,7 miliona penzionera u Srbiji, koja mesečeno za hranu troši samo 10.000 dinara! Njena penzija iznosi 22.000, ali joj na račune odlazi 12.000.
zena
Ona za “Alo!” otkriva sopstvenu avanturu “kako jesti ceo mesec za oko 10.000 dinara” i pobija nedavno objavljene statističke podatke o prošlogodišnjoj potrošnji hrane.

Kada se oni “prevedu” na dnevni nivo, ispada da smo za najmanje tri obroka trošili 340 grama povrća, 285 grama hleba i peciva, 276 grama voća i 166 grama mesa i mesnih prerađevina. Prema istim podacima dnevno smo najviše konzumirali šećer, i to 460 grama i 33,3 grama ulja.

Sa druge strane, Snežana preživljava sa upola manje svega, da bi uspela da kupi i lekove za masnoće i visok krvni pritisak, ali i da popuši koju cigaretu!

Dnevno mogu da potrošim 300 dinara. Sve cene znam, pratim gde su sniženja i akcije i, kao što vidite, preživljavam. Moguće je za doručak da se potroši 60 dinara, ručak 180 dinara i večeru 100. Naravno, kombinacije su mnogobrojne i zavise od naše maštovitosti. Za doručak pojedem dve pogačice, za koje izdvojim 40 dinara i čašu jogurta od 20, što je ukupno 60.

Za ručak kupim 100 grama mlevenog mesa, koje košta 50 dinara, pola kilograma mladih krompirića – 40 dinara, vezu luka od 20 dinara, četvrtinu hleba – 18 dinara. To sve ukupno iznese 128 dinara! Večera mi bude 50 grama parizera na akciji – 50 dinara i paradajz srednje veličine, koji platim 30 dinara.

Dakle večera staje 80 dinara. Kada sve saberemo, preživela sam taj dan sa 268 dinara. Još sam ušparala čitavih 32 – navodi Snežana i dodaje da štedi kako bi mogla da kupi kutiju cigareta od 180 dinara, koju popuši za nekoliko dana.

Statistika kaže da manje jedemo

Prema nedavno objavljenoj analizi agrarnog analitičara Vojislava Stankovića, potrošnja većine prehrambenih proizvoda prošle godine bila je u padu, ukoliko se poredi sa prosekom u periodu od 2008. do 2014.

Podaci su pokazali da svaki član domaćinstva u Srbiji mesečno za hranu i piće troši tek 59 evra, odnosno manje od dva evra dnevno, te da uprkos tome što na hranu trošimo najveći deo svog budžeta – gotovo 35 odsto.

Dnevni meni

Doručak:

– dve pogačice – 40 dinara
– čaša jogurta – 20 dinara

Ručak:

– 100 grama mlevenog mesa – 50 dinara
– pola kilograma mladih krompirića – 40 dinara
– veza luka – 20 dinara
– četvrt hleba – 18 dinara

Ona navodi, da njen jelovnik nije jednoličan jer nekada jede za doručak kiflu – do 15 dinara sa najjeftinijim džemom, koji kupi na početku meseca i plati 190 dinara.

– Ručak mi bude restovana pileća džigerica. Kupim 300 grama za 100 dinara, glavicu luka i zelenu papriku za 40 i pola hleba za 24 dinara. Večera je 50 grama kačkavalja – 40 dinara, pašteta od 30 dinara i 100 grama tost – hleba 45 dinara. Potrošim tako 294 dinara, ušparam šest i ceo naredni doručak! Jer kada to jedem za večeru, hleb mi ostane za ujutru i pojedem ga sa džemom i čajem – iskrena je ona.

Snežanina situacija bi bila i gora da joj u pomoć ne priskaču deca koja joj svakog meseca plate račun za Infostan, jer, kad bi ga ona platila, za hranu joj ne bi ostalo ništa. Zbog neprekidne računice deca je teraju da proda stan od 75 kvadrata i da kupi manji kako bi živela život dostojan čoveka.

– Više puta smo u kući potegli tu priču, ali ne želim to da uradim. Pokojni suprug i ja smo celog života radili da imamo ovaj krov nad glavom. Ne pada mi na pamet da se ovog odreknem – kaže Snežana. Svoj stav objašnjava činjenicom da bi se novac koji pretekne od prodaje verovatno brzo potrošio na lagodniji život, a deci ne bi ostalo ništa.

– Kad umrem deca neka odluče šta će sa nekretninom. Ludost je sada da se proda stan jer cene kvadrata, pogotovo većih stanova, su nikad niže, a pošto ih mnogi prodaju da bi prešli u manje, garsonjerama su podigli cene – kaže Snežana.

(Izvor: alo.rs)

Check Also

POMETNJA I PANIKA U HRVATSKOJ! POJAVILE SE OGROMNE RUPE KOJE GUTAJU SVE PRED SOBOM (VIDEO)

Najveća rupa koja se otvorila u zemlji posle zemljotresa u Hrvatskoj u blizini Petrinje, i …