Home / ZANIMLJIVOSTI / Srbi izašli iz džipova i počeli da pucaju na Božić, Amerikanci šokirani MISLILI DA JE POČEO RAT! (VIDEO)

Srbi izašli iz džipova i počeli da pucaju na Božić, Amerikanci šokirani MISLILI DA JE POČEO RAT! (VIDEO)

Na božićno jutro nakon bogosluženja, Srbi se voze do centra grada u svojim džipovima i kombijima, i onda počinje pucnjava
amerika-srbi-bozic-pucnjava
Srbi u malom kalifornijskom gradu Džeksonu Božić slave gromoglasno i u velikim stilu. Čiste lovačke puške, dvocevke i krateže, nabavlju municiju sa dramlijama i prave plan javnog pucanja u porti hrama Sveti Sava u glavnoj ulici.

Policija im na ovaj dan izlazi u susret i dozvoljava im da Božić proslave po starim srpskim prevoslavnim običajima.

– Tradicija da se Božić proslavlja pucnjavom u vazduh stara je kod američkih Srba sto godina. To je spoj prakse Divljeg zapada i srpskog običaja “prangijanja”.

Dok jedni Srbi pucajući u vazduh uzvikuju na srpskom “Hristos se rodi”, drugi uz zvuke puščane paljbe odgovaraju “Vaistinu se rodi”.

Potom svi zajedno pucaju iz pušaka i karabina i uzvikuju “Mir Božji!” – objašnjava Dragan Rakonjac, hroničar srpskih zbivanja u Kaliforniji, prenose Novosti.

Glavni organizator ovog tradicionalnog slavlja za Bižić je Beu Gilmam, unuk srpskog doseljenika Neđe Vukovića, koji je kao američki ratni heroj dobio ulicu u Džeskonu.

– Moj deda Neđo rođen je u Džeksonu, govorio je srpski i brinuo da srpski običaji ostanu deo naše tradicije. Sećam se kad bi na Badnje veče prilagali badnjake, da smo mi deca dobijali slatkiše, a stariji bi pucali.

I sutradan na Božić, posle liturgije u crkvi Sveti Sava, muškarci bi se vozili centrom Džeksona i pucali.

I kada bi završili ručak u parohijskom domu, išli bi do srpskih kuća, pili rakiju i pucali. Deda mi je pričao da je običaj pucanja za Božić stigao sa iseljenicima iz stare otadžbine.

Nakon što je Neđo umro 2005. godine, ja sam na sebe preuzeo brigu da tradicija ne umre sa njim. Ovo je lepo nasleđe koje ću poštovati dok god sam živ – ispričao je Beu Gilmam.

Zbog ovog veselja Srbi iz Džeksona su postali popularni u Americi. Na Božićno jutro nakon bogosluženja, Srbi se voze do centra grada u svojim džipovima i kombijima, i onda počinje pucnjava.

Ova manifestacija oduševljava i ostale stanovnike grada koji nisu srpske nacionalnosti. Oni se sa svojim komšijama odlično provedu, a mediji spremno svake godine isprate ovu sada već “čuvenu” manifestaciju.

Oni su vrlo često javljali da to u “Džeksonu puca Sveti Sava”. Tako je slavu stekla i crkva Sveti Sava, najstariji srpski pravoslavni hram u SAD.

Podignut je 1894. godine na brežuljku iznad Džeksona. U to vreme u Džeksonu i okolini živelo je 650 srpskih familija mahom pristiglih iz Hercegovine, Boke, Crne Gore i Vojvodine. Iako siromašni, jer je većina radila najslabije plaćene poslove, oduševljeno su prihvatili ideju o gradnji crkve.

U znak sećanja na zaslužne darodavce Čed Kolak, Amerikanac srpskog porekla, podigao je 2002. godine spomen ploču sa njihovim imenima. Pijetet je iskazao i vladika Maksim, episkop zapadnoamerički, koji je sa sveštenstvom održao svečanu liturgiju u čast 120 godina od izgradnje prvog srpskog hrama u Americi.

Pogledajte video:
 (Telegraf.rs)

Check Also

ŽIVOTNA PRIČA SRPSKOG GASTARBAJTERA: Vratio se iz Čikaga posle 23 godine, evo šta sada misli o životu u Srbiji

Mnogi ljudi iz Srbije tokom devedesetih godina otišli su trbuhom za kruhom u inostranstvo. Među …